Hyppää pääsisältöön

Lapsi reagoi perheen talousvaikeuksiin

Pienituloisen perheen arki on haavoittuvaista - kodinkoneen rikkoutuminen saattaa keikauttaa koko budjetin. Liikkumavaraa ei ole ja se näkyy arjessa.

Pienituloisen perheen vanhemmat syyttelevät usein itseään huonosta tai epävakaasta taloudellisesta tilanteesta. Lapsi voi reagoida tilanteeseen miellyttämällä vanhempiaan ja muuttamalla omaa kulutuskäyttäytymistään. Lapsi voi jäädä pois vaikkapa harrastuksista sanoen, että se ei kiinnosta tai ole tärkeää. Tilanne voi johtaa lapsen kannalta monenlaisiin eriarvoisuuden tuntemuksiin.

Lasten köyhyys on monisyistä. Aikuinen voi tehdä elämässään kuluttamisvalintoja mutta lasten elämästä valinnat tietyllä tapaa puuttuvat: jos jää kokonaan paitsi harrastuksista tai siitä maailmasta, jossa kaveripiiri elää, jää helposti ulos kaikesta ja syrjäytyy.

Vaikka taloudellisen ahdingon taustalta voidaan nimetä asioita - kuten yksinhuoltajuus, monilapsisuus, lapsen sairauden hoito tai työttömyys - kyseessä ovat aivan tavalliset perheet – ilman sen suurempaa dramatiikkaa. Kun yksinhuoltajavanhemman murrosikäinen lapsi tarvitsee harrastukseen rahaa ja nuoremmat samaan aikaan talvivaatteet, on menoerä kerta kaikkiaan liian suuri.

MLL:n ja SPR:n edustajat sanovat Aamu-tv:n haastattelussa, että yhteiskunta ei kompensoi lastenhoidosta aiheutuvia kustannuksia riittävästi. Muun muassa lapsilisien ostovoima on rapautunut.

Aamu-tv:n haastattelussa sosiaalisen avun suunnittelija Tero Hintsa SPR:stä ja johtava asiantuntija Esa Iivonen MLL:sta.