Hyppää pääsisältöön

Oleg Kagan: Sibeliuksen viulukonsertto

Historian ensimmäisen Sibelius-viulukilpailun voitti neuvostoliittolainen nuorukainen Oleg Kagan 4.12.1965. Pian kisojen jälkeen Kagan esiintyi Helsingissä Sibeliuksen satavuotisjuhlakonsertissa.

Tietolaatikko

Radion Sinfoniaorkesteri ja Helsingin kaupunginorkesteri johtajana Tauno Hannikainen ja solistina Oleg Kagan: Sibeliuksen viulukonsertto d-molli (op. 47, 1904).

Viulukonsertto, op. 47 d-molli on Jean Sibeliuksen kuuluisa teos, joka lopullisessa muodossaan valmistui vuonna 1905. Se on 1900-luvun esitetyin viulukonsertto, kaikkien aikojen toisiksi levytetyin konsertto (vielä levytetympi on Vivaldin Neljä vuodenaikaa) ja yksi kaikkien aikojen arvostetuimmista viulukonsertoista. (lähde: Wikipedia)

Teos ei omana aikanaan ollut kovin suosittu, sillä Sibelius antoi sen esitettäväksi vähemmän kokeneelle viulistille. Jascha Heifetz nosti viulukonserton myöhemmin maailmanmaineeseen ja sen jälkeen teos on kuulunut lähes kaikkien merkittävien viulistien ohjelmistoon. Suomalainen Pekka Kuusisto on saanut palkinnon teoksen parhaasta tulkinnasta. (lähde: Wikipedia)

Helsingin messuhallissa pidetyssä Sibeliuksen satavuotisjuhlakonsertissa kuultiin Kaganin tulkinta Sibeliuksen viulukonsertosta. Yleisön joukossa oli myös presidentti Urho Kekkonen puolisoineen. (Presidenttiparin istumapaikat voi nähdä konserttitaltioinnin laajoissa kuvissa lavan edessä keskellä.)

Kagania ja kilpailun tuomariston edustajaa professori Tauno Hannikaista haastateltiin uutisiin (klippi 2). Hannikainen totesi Kaganin olevan ensiluokkainen taiteilija, Kagan itse oli onnellinen voitostaan ja odotti tulevia esiintymisiään. Voittonsa jälkeen Oleg Kagan vieraili myös Ainolassa tapaamassa rouva Aino Sibeliusta.

Oleg Kaganin (1946-1990) menestyksen vuodet sijoittuivat 1960-luvulle, jolloin hän voitti sekä Sibelius että Bach -viulukilpailut ja sijoittui kärkeen myös Enescu- ja Tchaikovsky-kilpailuissa.

Kagan oli urallaan suosittu esiintyjä kansainvälisillä estradeilla. Menestyksekäs kansainvälinen ura katkesi jo 44-vuoden iässä, kun Kagan sairastui syöpään.

Viimeisessä julkisessa esiintymisessään Saksan Kreuthissa huonokuntoinen viulusti autettiin lavalle esiintymään. Kagan kuoli pian esityksen jälkeen.

Useat Kaganin kuoleman jälkeen julkaistut konserttitallenteet ovat lisänneet viulistin mainetta. Kaganin kunniaksi vietetään Kreuthissa, Saksassa, vuosittain kansainvälisiä Oleg Kagan -musiikkifestivaaleja.

Teksti: Emilia Kemppi, Heidi Sommar

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto