Hyppää pääsisältöön

Oleg Kagan: Sibeliuksen viulukonsertto

Historian ensimmäisen Sibelius-viulukilpailun voitti neuvostoliittolainen nuorukainen Oleg Kagan 4.12.1965. Pian kisojen jälkeen Kagan esiintyi Helsingissä Sibeliuksen satavuotisjuhlakonsertissa.

Helsingin messuhallissa pidetyssä Sibeliuksen satavuotisjuhlakonsertissa kuultiin Kaganin tulkinta Sibeliuksen viulukonsertosta. Yleisön joukossa oli myös presidentti Urho Kekkonen puolisoineen. Presidenttiparin istumapaikat voi nähdä konserttitaltioinnin laajoissa kuvissa lavan edessä keskellä.

Kagania ja kilpailun tuomariston edustajaa professori Tauno Hannikaista haastateltiin uutisiin. Hannikainen totesi Kaganin olevan ensiluokkainen taiteilija, Kagan itse oli onnellinen voitostaan ja odotti tulevia esiintymisiään. Voittonsa jälkeen Oleg Kagan vieraili myös Ainolassa tapaamassa rouva Aino Sibeliusta.

Oleg Kaganin (1946-1990) menestyksen vuodet sijoittuivat 1960-luvulle, jolloin hän voitti sekä Sibelius että Bach -viulukilpailut ja sijoittui kärkeen myös Enescu- ja Tchaikovsky-kilpailuissa. Kagan oli urallaan suosittu esiintyjä kansainvälisillä estradeilla. Menestyksekäs kansainvälinen ura katkesi jo 44-vuoden iässä, kun Kagan sairastui syöpään. Viimeisessä julkisessa esiintymisessään Saksan Kreuthissa huonokuntoinen viulusti autettiin lavalle esiintymään. Kagan kuoli pian esityksen jälkeen.

Useat Kaganin kuoleman jälkeen julkaistut konserttitallenteet ovat lisänneet viulistin mainetta. Kaganin kunniaksi vietetään Kreuthissa, Saksassa, vuosittain kansainvälisiä Oleg Kagan -musiikkifestivaaleja.

Tietolaatikko

Radion Sinfoniaorkesteri ja Helsingin kaupunginorkesteri johtajana Tauno Hannikainen ja solistina Oleg Kagan: Sibeliuksen viulukonsertto d-molli (op. 47, 1904).

Viulukonsertto, op. 47 d-molli on Jean Sibeliuksen kuuluisa teos, joka lopullisessa muodossaan valmistui vuonna 1905. Se on 1900-luvun esitetyin viulukonsertto, kaikkien aikojen toisiksi levytetyin konsertto (vielä levytetympi on Vivaldin Neljä vuodenaikaa) ja yksi kaikkien aikojen arvostetuimmista viulukonsertoista. (lähde: Wikipedia)

Teos ei omana aikanaan ollut kovin suosittu, sillä Sibelius antoi sen esitettäväksi vähemmän kokeneelle viulistille. Jascha Heifetz nosti viulukonserton myöhemmin maailmanmaineeseen ja sen jälkeen teos on kuulunut lähes kaikkien merkittävien viulistien ohjelmistoon. Suomalainen Pekka Kuusisto on saanut palkinnon teoksen parhaasta tulkinnasta. (lähde: Wikipedia)

Teksti: Emilia Kemppi, Heidi Sommar