Hyppää pääsisältöön

Pimeydestä valoon

Maalailevassa dokumentissa tutkitaan miten valon ja pimeän vaihtelut vaikuttavat ihmisen käyttäytymiseen ja luontoon.

Pohjoisen pimeä talvi ja yöttömät kesäyöt saattavat rasittaa kehoa ja mieltä. Yksi kärvistelee kaamosmasennuksen keskellä, toinen ahdistuu kevään kirkkautta.

Valon vaihtelu vaikuttaa ihmisten ja eliöiden hormonitoimintaan, ja auttaa sopeutumaan vuorokaudenajan ja vuodenajan muutoksiin. Melatoniini vaikuttaa ihmisen unirytmiin, muuttolinnut ajoittavat matkansa päivän pituuden muutosten mukaan ja monet kasvit kehittävät nuppuja vasta, kun joko valoisa tai pimeä aika on tarpeeksi pitkä.

Suomessa elettiin vuodenaikojen ehdoilla, kunnes sähköt mullistivat arjen. Nykyään pimein vuodenaika käytetään hidastamisen ja levon sijasta usein kiireiseen työhön.

Kevät on eläimille lisääntymisen aikaa, mutta niin myös ihmisille. Dokumentissa esitellään kaaviota hedelmöitysajankohtajakaumasta 1700-1800 -luvuilla Suomessa, josta käy ilmi lisääntymisen vaihtelut vuodenajoittain.

1960-luvulla suomalaiset tutkijat tuottivat tieteellisiä osoituksia valon ja hedelmällisyyden välisestä suhteesta. Tutkittuaan synnytyspäivämääriä ja säätietoja huomattiin, että aurinkoisten tuntien määrä korreloi merkitsevästi synnytyksestä laskettuun hedelmöitymisajankohtaan. Mitä enemmän aurinkoa sitä enemmän raskauksiin johtavia hedelmöityksiä.

Rauno Mattila kertoo dokumentissa keinovalon vaikutuksesta ihmisen hormonitoimintaan. Valon suhteesta ihmisen sisäisiin rytmeihin kertoo professori Markku Hyyppä ja farmakologian dosentti Heikki Karppanen havainnollistaa valon vaikutusta ihmisen aivoihin.

Valo on ihmiselle elintärkeää, joten ei ihme, että maassa jossa sitä on vähän, sen tarkkailusta ja kuvailusta on tullut osa kulttuuria. Suomen kielessä onkin runsaasti valon käyttäytymistä kuvailevia ilmaisuja, valo kimaltelee, pilkistää, säteilee, kajastaa, välkkyy...

Dokumentin nimessä on latinankielinen sanonta "Per aspera ad astra", joka tarkoittaa "Vaikeuksien kautta tähtiin".

Kommentit