Hyppää pääsisältöön

Herkkujen herkku - muikkukukko

Savon maakuntakala on muikku. Tuon herkun voi valmistaa monella eri tavalla, vaikka savustaa tai paistaa. Parasta muikku on, ainakin vuoden 1958 elokuvan mukaan, rukiiseen taikinakuoreen leivottuna.

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Kalakukko on savolainen piiras, jossa on kalaa ja silavaa. Kalakukon perusraaka-aineesta on kaksi koulukuntaa. Toisen mukaan kalakukko tulee tehdä muikusta, toisen mukaan ahvenesta.

Filmissä tutustutaan ensin muikkujen pyyntiin Kallavedellä. Seuraavaksi on vuorossa myyntiä ja punnitusta torilla. Hanna Partasen leipomossa valmistetaan herkut myytäviksi. Ensin tehdään ruistaikina ja kaulitaan se. Sitten kalakukkoa täytetään muikuilla ja sianlihalla ja kuori asetetaan päälle. Lopuksi eräs herkkusuu pistelee kukon poskeensa.

Kalakukkoon voi perinteisen muikun ja ahvenen lisäksi leipoa myös särkeä.

Särki on roskakalan maineessa. Se on kuitenkin hyvää ja halpaa ruokaa ja vesistöillekin sen syöminen on ekoteko. Kalakukosta voisi olla tulevaisuudesta myös ainesta perisuomalaiseksi pikaruuaksi.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit