Hyppää pääsisältöön

Rock-Suomi-bonuksia 5: Idolit

Teinisensaatioita, supersuosikkeja, nuorisotähtiä, armotonta fanitusta, hysteriaa, palvontaa... Suomipopin ihanat idolit ovat kerrankin koolla Elävän arkiston kavalkadissa.

Tietolaatikko

Diivaillen (Puttin´ on the Style): Säv. Norman Cazden, san. LaLa. Es. Lasse Liemola ja Ossi Aallon skiffle-yhtye. Levytetty 1958.
I´ll Go Crazy: Säv. ja san. James Brown.
Georgia on My Mind: Säv. Hoagy Carmichael, san. Stuart Gorrell.
Questions: James F. Collier & Cliff Richard.
Jytämimmi: Säv. ja san. Mika Sundqvist.
Levoton Tuhkimo: Säv. ja san. Neumann.
I Love You: Säv. ja san. Veijo Mäki - Johnny Gustafsson.
Nti Groove: Säv. Maki Kolehmainen, san. Saija Aartela.
Kaunis peto: Säv. M. Eloranta, sov. Kristian Maukonen, san. Jamo Sarvi.
Teflon Love: Säv. ja sov. Risto Asikainen, san. Sipi Castren & Kristiina Sydänmaa.
F-f-f-falling: Säv. ja san. The Rasmus.
Etsit muijaa seuraavaa: Säv. Risto Asikainen, san. Sipi Castren.
Sekaisin: Hahmo, Joonas (säv, sov). Syrjänen, Markus (säv, sov). Tuisku, Antti (säv). Backlund, Jukka (säv). Ronja (san).
Vinegar: Säv. ja san. Patric Sarin & Rauli Eskolin.
Ihmisten edessä: Säv. ja san. Teemu Brunila.

Kotimaisen poptähteyden varhaisvuosia leimaa hellyttävä kotikutoisuus ja vahva suomalaisuuden sivumaku. Beatyhtyeet olivat kotimarkkinoiden vastine anglo-amerikkalaisen maailman esikuville. Kitarayhtyeistä soolotähdiksi nousseet laulajat imaistiin iskelmäteollisuuden syövereihin.

1970-luvulla nähtiin sekä karheita rockhenkisiä staroja että pehmeämpää brittipop-estetiikkaa heijastelleita teinisensaatioita. Seuraavalla vuosikymmenellä Dingo loi klangin kokonaiselle aikakaudelle ja antoi samalla kotimaiselle pop-hysterialle uudet mittasuhteet.

Hikisen rokkipuurtamisen nimeen vannova Suomi on hitaasti mutta varmasti oppinut myös pop-maaksi. Euforinen ja värikylläinen tanssipop on synnyttänyt omat tähtensä, joiden suosio on levinnyt myös perinteisen rock-yleisön ulkopuolelle.

Uuden vuosituhannen televisiovetoiset tähdentekoformaatit ovat pitäneet huolen siitä, että tänä päivänä kilpailu tähteydestä on kovempaa kuin koskaan. Popkulttuurin perimmäinen käyttövoima on kuitenkin sama kuin aina: musiikkityylit ja trendit vaihtelevat, mutta poptähden ja fanien välinen kiihkeä rakkaussuhde kestää.

Teksti: Yle Teema/Rock-Suomi