Hyppää pääsisältöön

Rock-Suomi-bonuksia 5: Idolit

Teinisensaatioita, supersuosikkeja, nuorisotähtiä, armotonta fanitusta, hysteriaa, palvontaa... Suomipopin ihanat idolit ovat kerrankin koolla Elävän arkiston kavalkadissa.

Tietolaatikko

Diivaillen (Puttin´ on the Style): Säv. Norman Cazden, san. LaLa. Es. Lasse Liemola ja Ossi Aallon skiffle-yhtye. Levytetty 1958.
I´ll Go Crazy: Säv. ja san. James Brown.
Georgia on My Mind: Säv. Hoagy Carmichael, san. Stuart Gorrell.
Questions: James F. Collier & Cliff Richard.
Jytämimmi: Säv. ja san. Mika Sundqvist.
Levoton Tuhkimo: Säv. ja san. Neumann.
I Love You: Säv. ja san. Veijo Mäki - Johnny Gustafsson.
Nti Groove: Säv. Maki Kolehmainen, san. Saija Aartela.
Kaunis peto: Säv. M. Eloranta, sov. Kristian Maukonen, san. Jamo Sarvi.
Teflon Love: Säv. ja sov. Risto Asikainen, san. Sipi Castren & Kristiina Sydänmaa.
F-f-f-falling: Säv. ja san. The Rasmus.
Etsit muijaa seuraavaa: Säv. Risto Asikainen, san. Sipi Castren.
Sekaisin: Hahmo, Joonas (säv, sov). Syrjänen, Markus (säv, sov). Tuisku, Antti (säv). Backlund, Jukka (säv). Ronja (san).
Vinegar: Säv. ja san. Patric Sarin & Rauli Eskolin.
Ihmisten edessä: Säv. ja san. Teemu Brunila.

Kotimaisen poptähteyden varhaisvuosia leimaa hellyttävä kotikutoisuus ja vahva suomalaisuuden sivumaku. Beatyhtyeet olivat kotimarkkinoiden vastine anglo-amerikkalaisen maailman esikuville. Kitarayhtyeistä soolotähdiksi nousseet laulajat imaistiin iskelmäteollisuuden syövereihin.

1970-luvulla nähtiin sekä karheita rockhenkisiä staroja että pehmeämpää brittipop-estetiikkaa heijastelleita teinisensaatioita. Seuraavalla vuosikymmenellä Dingo loi klangin kokonaiselle aikakaudelle ja antoi samalla kotimaiselle pop-hysterialle uudet mittasuhteet.

Hikisen rokkipuurtamisen nimeen vannova Suomi on hitaasti mutta varmasti oppinut myös pop-maaksi. Euforinen ja värikylläinen tanssipop on synnyttänyt omat tähtensä, joiden suosio on levinnyt myös perinteisen rock-yleisön ulkopuolelle.

Uuden vuosituhannen televisiovetoiset tähdentekoformaatit ovat pitäneet huolen siitä, että tänä päivänä kilpailu tähteydestä on kovempaa kuin koskaan. Popkulttuurin perimmäinen käyttövoima on kuitenkin sama kuin aina: musiikkityylit ja trendit vaihtelevat, mutta poptähden ja fanien välinen kiihkeä rakkaussuhde kestää.

Teksti: Yle Teema/Rock-Suomi

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto