Hyppää pääsisältöön

Rock-Suomi-bonuksia 5: Idolit

Teinisensaatioita, supersuosikkeja, nuorisotähtiä, armotonta fanitusta, hysteriaa, palvontaa... Suomipopin ihanat idolit ovat kerrankin koolla Elävän arkiston kavalkadissa.

Tietolaatikko

Diivaillen (Puttin´ on the Style): Säv. Norman Cazden, san. LaLa. Es. Lasse Liemola ja Ossi Aallon skiffle-yhtye. Levytetty 1958.
I´ll Go Crazy: Säv. ja san. James Brown.
Georgia on My Mind: Säv. Hoagy Carmichael, san. Stuart Gorrell.
Questions: James F. Collier & Cliff Richard.
Jytämimmi: Säv. ja san. Mika Sundqvist.
Levoton Tuhkimo: Säv. ja san. Neumann.
I Love You: Säv. ja san. Veijo Mäki - Johnny Gustafsson.
Nti Groove: Säv. Maki Kolehmainen, san. Saija Aartela.
Kaunis peto: Säv. M. Eloranta, sov. Kristian Maukonen, san. Jamo Sarvi.
Teflon Love: Säv. ja sov. Risto Asikainen, san. Sipi Castren & Kristiina Sydänmaa.
F-f-f-falling: Säv. ja san. The Rasmus.
Etsit muijaa seuraavaa: Säv. Risto Asikainen, san. Sipi Castren.
Sekaisin: Hahmo, Joonas (säv, sov). Syrjänen, Markus (säv, sov). Tuisku, Antti (säv). Backlund, Jukka (säv). Ronja (san).
Vinegar: Säv. ja san. Patric Sarin & Rauli Eskolin.
Ihmisten edessä: Säv. ja san. Teemu Brunila.

Kotimaisen poptähteyden varhaisvuosia leimaa hellyttävä kotikutoisuus ja vahva suomalaisuuden sivumaku. Beatyhtyeet olivat kotimarkkinoiden vastine anglo-amerikkalaisen maailman esikuville. Kitarayhtyeistä soolotähdiksi nousseet laulajat imaistiin iskelmäteollisuuden syövereihin.

1970-luvulla nähtiin sekä karheita rockhenkisiä staroja että pehmeämpää brittipop-estetiikkaa heijastelleita teinisensaatioita. Seuraavalla vuosikymmenellä Dingo loi klangin kokonaiselle aikakaudelle ja antoi samalla kotimaiselle pop-hysterialle uudet mittasuhteet.

Hikisen rokkipuurtamisen nimeen vannova Suomi on hitaasti mutta varmasti oppinut myös pop-maaksi. Euforinen ja värikylläinen tanssipop on synnyttänyt omat tähtensä, joiden suosio on levinnyt myös perinteisen rock-yleisön ulkopuolelle.

Uuden vuosituhannen televisiovetoiset tähdentekoformaatit ovat pitäneet huolen siitä, että tänä päivänä kilpailu tähteydestä on kovempaa kuin koskaan. Popkulttuurin perimmäinen käyttövoima on kuitenkin sama kuin aina: musiikkityylit ja trendit vaihtelevat, mutta poptähden ja fanien välinen kiihkeä rakkaussuhde kestää.

Teksti: Yle Teema/Rock-Suomi

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto