Hyppää pääsisältöön

Tuomi

Tuomen kukkia
Tuomi kukkii. Kuva: Risto Salovaara/Yle Tuomen kukkia Kuva: Risto Salovaara/Yle tuomi,kukat (kasvinosat),puut,tuomi (tuomet)

Touko-kesäkuussa lehdossa kulkijan ympäröi huumaava tuoksu: Tuomi kukkii. Myös tuomen runko kuorineen tuoksuu voimakkaasti, joka johtuu puun sisältämästä myrkyllisestä amygdaliinista.

Tietolaatikko

Tuomi eli metsätuomi
(Prunus padus)

 • 3-12 metrin korkuinen pensas
 • karvan makuiset, syötävät marjat
 • Pirkanmaan maankuntakasvi

Tuomen haju ja karvas maku ovat mainio suoja tuhoeläimiä vastaan.

Hyvästä puolustuksestaankin huolimatta tuomi joutuu silloin tällöin tuomenkehrääjäkoin toukkien hyökkäyksen kohteeksi. Perhosen toukat syövät kaikki lehdet ja peittävät valkean seittinsä alle koko puun.

Tuomi kuitenkin selviää lehtien menetyksestä yllättävän hyvin, sillä loppukesään mennessä se jo kasvattaa uuden lehvästön. Tuomi suosii viljavia maita kuten lehtoja ja pellonpientareita ja tarvitsee runsaasti valoa.

Karvaan makuiset marjat

Tuomi on levinnyt koko maahan, mutta on kasvupaikkavaatimuksiensa vuoksi huomattavasti yleisempi Etelä-Suomessa. Kasvutavaltaan tuomi on hyvin vaihteleva, useimmiten kuitenkin pensasmainen.

Valkoiset kukat kehittyvät kesän aikana mustiksi luumarjoiksi, jotka ovat karvaan makuisia.

Tuomi on Pirkanmaan maakuntakasvi.

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.