Hyppää pääsisältöön

Kippoja kansalle kotimyynnillä

Kun muovisten ”ihmekulhojen” kotimyynti käynnistyi 1960-luvun alussa Suomessa, rantautui maahan myös uusi myyntitapa, verkostomyynti kotikutsuilla.

Ensimmäinen Tuppeware-tuotteiden maahantuoja oli Elisabet Rehn, joka käynnisti muovisten säilytysastioiden pyramidimyynnin amerikkalaisen mallin mukaisesti.

Ilmatiiviin ihmekulhon kehitti 1940-luvulla kemian insinööri Earl S. Tupper. Toisen maailmansodan aikana hän valmisti kehittämästään materiaalista kaasunaamareita.

Muutamaa vuotta myöhemmin hän keksi, että joustavaa muovia voisi käyttää myös elintarvikkeiden säilytyksessä. Syntyi Tupperwaren ”ihmekulho” ja kokonainen tuoteperhe erilaisia säilytysastioita.

Aluksi Tupperware-tuotteita myyntiin tavallisissa myymälöissä. Ilmatiiviin kannen paikalleen loksauttaminen vaati kuitenkin omat niksinsä. Näitä oppeja annettiin kotikutsuilla. Pian myös tuotteiden myynti muutettiin kotikutsuilla tapahtuvaksi suoramyynniksi.

Keksinnöstä kehittyi maailmanlaajuinen myyntitapa, jonka kotikutsuille osallistuu vuosittain 100 miljoonaa ihmistä. Tupperware kuuluu maailman kymmenen tunnetuimman brändin joukkoon.

Teksti: Reijo Perälä