Hyppää pääsisältöön

Kippoja kansalle kotimyynnillä

Kun muovisten ”ihmekulhojen” kotimyynti käynnistyi 1960-luvun alussa Suomessa, rantautui maahan myös uusi myyntitapa, verkostomyynti kotikutsuilla.

Ensimmäinen Tuppeware-tuotteiden maahantuoja oli Elisabet Rehn, joka käynnisti muovisten säilytysastioiden pyramidimyynnin amerikkalaisen mallin mukaisesti.

Ilmatiiviin ihmekulhon kehitti 1940-luvulla kemian insinööri Earl S. Tupper. Toisen maailmansodan aikana hän valmisti kehittämästään materiaalista kaasunaamareita.

Muutamaa vuotta myöhemmin hän keksi, että joustavaa muovia voisi käyttää myös elintarvikkeiden säilytyksessä. Syntyi Tupperwaren ”ihmekulho” ja kokonainen tuoteperhe erilaisia säilytysastioita.

Aluksi Tupperware-tuotteita myyntiin tavallisissa myymälöissä. Ilmatiiviin kannen paikalleen loksauttaminen vaati kuitenkin omat niksinsä. Näitä oppeja annettiin kotikutsuilla. Pian myös tuotteiden myynti muutettiin kotikutsuilla tapahtuvaksi suoramyynniksi.

Keksinnöstä kehittyi maailmanlaajuinen myyntitapa, jonka kotikutsuille osallistuu vuosittain 100 miljoonaa ihmistä. Tupperware kuuluu maailman kymmenen tunnetuimman brändin joukkoon.

Teksti: Reijo Perälä

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto