Hyppää pääsisältöön

Maakuntaruokaa

Esittelyssä ovat maakuntien erikoisherkut: tutustumme muun muassa karjalaisiin keitinpiiraisiin, savolaisiin kukkoihin, uusmaalaiseen munajuustoon ja Lapin poronkäristykseen.

Emäntä Elvi Tschokkinen kertoo karjalaisista perinneherkuista. Tunnetuinpia karjalaisruokia ovat erilaiset piiraat ja sultsinat. Emäntä Eila Kumpulainen taas tutustuttaa savolaisiin ruokiin ja erityisesti kalakukkoon.

Yläsavon muuriletuista kertoo emäntä Anna Sonninen. Professori Kustaa Vilkuna on myös mukana letunpaistossa ja pohtii muurinpohjalettujen sopivuutta kesäravinnoksi.

Vilkunalle kotiseutu sen ominaispiirteineen ja maakunta osana isänmaata oli erityisen tärkeä. Hän kirjoitti aiheesta mm. teokset Isien työ: Maan ja veden viljaa (1943), Työ ja ilonpito (1946) sekä Vuotuinen ajantieto (1950).

Kainuun ruokaherkuista, kuten talkkunapuurosta ja marjavellistä kertoo neuvoja Eino Heikkinen. Uusmaalaisille maistuu munajuusto. Hämeestä pöytään saadaan esimerkiksi perunalimppua ja erilaisia makkaroita.

Satakuntalainen ruokapöytä notkuu kutunjuustosta ja ohravellistä. Pohjanmaata maakuntien juhlakattauksessa edustavat leipäjuusto, rieska ja krepsu. Saamme myös kuulla lappilaisen poronkäristyksen valmistusohjeen.

Teksti: Emilia Kemppi

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto