Hyppää pääsisältöön

Maakuntaruokaa

Esittelyssä ovat maakuntien erikoisherkut: tutustumme muun muassa karjalaisiin keitinpiiraisiin, savolaisiin kukkoihin, uusmaalaiseen munajuustoon ja Lapin poronkäristykseen.

Emäntä Elvi Tschokkinen kertoo karjalaisista perinneherkuista. Tunnetuinpia karjalaisruokia ovat erilaiset piiraat ja sultsinat. Emäntä Eila Kumpulainen taas tutustuttaa savolaisiin ruokiin ja erityisesti kalakukkoon.

Yläsavon muuriletuista kertoo emäntä Anna Sonninen. Professori Kustaa Vilkuna on myös mukana letunpaistossa ja pohtii muurinpohjalettujen sopivuutta kesäravinnoksi.

Vilkunalle kotiseutu sen ominaispiirteineen ja maakunta osana isänmaata oli erityisen tärkeä. Hän kirjoitti aiheesta mm. teokset Isien työ: Maan ja veden viljaa (1943), Työ ja ilonpito (1946) sekä Vuotuinen ajantieto (1950).

Kainuun ruokaherkuista, kuten talkkunapuurosta ja marjavellistä kertoo neuvoja Eino Heikkinen. Uusmaalaisille maistuu munajuusto. Hämeestä pöytään saadaan esimerkiksi perunalimppua ja erilaisia makkaroita.

Satakuntalainen ruokapöytä notkuu kutunjuustosta ja ohravellistä. Pohjanmaata maakuntien juhlakattauksessa edustavat leipäjuusto, rieska ja krepsu. Saamme myös kuulla lappilaisen poronkäristyksen valmistusohjeen.

Teksti: Emilia Kemppi

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto