Hyppää pääsisältöön

Maakuntaruokaa

Esittelyssä ovat maakuntien erikoisherkut: tutustumme muun muassa karjalaisiin keitinpiiraisiin, savolaisiin kukkoihin, uusmaalaiseen munajuustoon ja Lapin poronkäristykseen.

Emäntä Elvi Tschokkinen kertoo karjalaisista perinneherkuista. Tunnetuinpia karjalaisruokia ovat erilaiset piiraat ja sultsinat. Emäntä Eila Kumpulainen taas tutustuttaa savolaisiin ruokiin ja erityisesti kalakukkoon.

Yläsavon muuriletuista kertoo emäntä Anna Sonninen. Professori Kustaa Vilkuna on myös mukana letunpaistossa ja pohtii muurinpohjalettujen sopivuutta kesäravinnoksi.

Vilkunalle kotiseutu sen ominaispiirteineen ja maakunta osana isänmaata oli erityisen tärkeä. Hän kirjoitti aiheesta mm. teokset Isien työ: Maan ja veden viljaa (1943), Työ ja ilonpito (1946) sekä Vuotuinen ajantieto (1950).

Kainuun ruokaherkuista, kuten talkkunapuurosta ja marjavellistä kertoo neuvoja Eino Heikkinen. Uusmaalaisille maistuu munajuusto. Hämeestä pöytään saadaan esimerkiksi perunalimppua ja erilaisia makkaroita.

Satakuntalainen ruokapöytä notkuu kutunjuustosta ja ohravellistä. Pohjanmaata maakuntien juhlakattauksessa edustavat leipäjuusto, rieska ja krepsu. Saamme myös kuulla lappilaisen poronkäristyksen valmistusohjeen.

Teksti: Emilia Kemppi