Hyppää pääsisältöön

Verotus on arvokysymys

Verot eivät ole vain keino kerätä rahaa valtion ja kuntien toiminnan rahoittamiseen. Ne ovat myös kaikkein tärkein ja vaikuttavin väline, minkä avulla yhteiskunta eli poliittinen järjestelmä toteuttaa arvojaan yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta.

Suomessa verot ovat yli 40 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tämä runsas 70 miljardia euroa on mahtavin väline, mitä meillä suomalaisilla on käytössämme arvojemme toteuttamiseksi.

Suomen verokeskustelussa verotuksen muutoksia käsitellään kuitenkin yleensä vain teknisinä toimenpiteinä. Arvoista ei juuri puhuta – ei edes politiikassa. Mutta MOT:ssä puhutaan.

Pääomatulon lievä tasavero, verovapaat osingot, varallisuusveron poistaminen ja verotuksen painopisteen siirtäminen välilliseen verotukseen – näistä yksittäisistä päätöksistä näyttää muodostuvan viime vuosien veropoliittinen linja.

Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti kuvaa linjaa MOT:ssä seuraavasti:

”Suomessa tehty veropolitiikka on selvästi siirtänyt julkisen sektorin rahoitusta suurituloisilta pieni- ja keskituloisille. Tässä suhteessa Suomessa on harjoitettu politiikkaa, joka on suosinut suurituloisia. Tätä politiikkaa on harjoitettu aika pitkään.”

Liekö syy verotuksen arvokeskustelun puuttumiseen siis se, että jos tämä viime vuosien veropoliittinen linja kerrottaisiin selkeästi, niin se ei saisikaan suomalaisten – eli äänestäjien – enemmistön kannatusta?
 

Toimittaja Timo-Erkki Heino
Kommentit