Hyppää pääsisältöön

Linnan keisarillinen astiasto

Linnanvouti Pyy esitteli presidentinlinnan juhlavimman astiaston tv-toimittajalle vuonna 1960. Osa keisarillisesta astiastosta on edelleen käytössä Linnan juhlissa.

Vuonna 1854 majoittui keisari Nikolai I Helsingin keisariliseen palatsiin, nykyiseen presidentinlinnaan muutamaksi viikoksi. Vierailun kunniaksi hankittiin palatsiin uusi astiasto.

Suomen leijona -vaakunoin varustetun astiaston alkuperästä ei kuitenkaan ole tietoa. Vain upean viinirypälekuvioisen lasiston tiedetään tulleen Helsinkiin Pietarin lähistöltä.

Tänä päivänä vain osa siitä on käytössä itsenäisyyspäivän vastaanotolla, siellä valtaosa vieraista nauttii buffet-pöydän antimista seisten.

Teksti: Petra Himberg

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto