Hyppää pääsisältöön

Taisteluparista unelmapariskunnaksi

Korttien avulla voi käsitellä hankaliakin aiheita turvallisesti. Kuva: Linda Lappalainen.

Parit saattavat ujostella esittää toisilleen tärkeitä kysymyksiä, unohtaa arjessa kumppaninsa tarpeet tai olla niin vereslihalla riidanaiheiden kanssa, ettei asioista pystytä keskustelemaan omin avuin. Jos kumppanit eivät pysty pohtimaan asioita myös toisen näkökulmasta, juuttuu parisuhde ennen pitkää paikoilleen.

Väestöliiton julkaisema Samarakas-korttipeli auttaa avaamaan viestintäyhteyden. Peli on helppo väline parisuhteen parantamiseen, sillä korttipelissä asioita voi käsitellä ikään kuin kolmannen osapuolen kautta. Kortista luetaan kysymys, ja siihen vastataan. Tämä antaa uutta toivoa myös tulehtuneista ikuisuusongelmista kärsiville taistelupariskunnille.


Parisuhdetta pitää päivittää

Samarakas-pelissä on kuusi osa-aluetta: Rakkaus, Läheisyys, Unelmat, Me kaksi, Me ja muut sekä Olemme eri mieltä. Kaikki nämä osa-alueet kuuluvat nk. parisuhteen kehrään eli kokonaisuuteen, josta toimiva parisuhde muodostuu ja jonka osa-alueista pitäisi pystyä terveessä parisuhteessa keskustelemaan ja neuvottelemaan yhä uudestaan ja uudestaan. Parisuhde on jatkuvassa liikkeessä osapuolten kehittyessä ja muuttuessa, ja siksi myös ajatukset yhteisistä asioista täytyy päivittää aika ajoin.

– Esimerkiksi unelmaosio on hirveän tärkeä. Tämän osion otan aina käyttöön, jos parilla on kommunikaatio katkolla tai he hakevat toisiinsa yhteyttä. Kaikki parit puhuvat suhteen alussa unelmista, mutta sitten se unohtuu, kun tilalle tulee huolia, velkoja ja perheellistymistä, kertoo Väestöliiton perhetoimintojen johtaja, psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Samarakas-peliä kehiteltiin kauan. Yli kymmenen vuoden ajan Väestöliiton psykologit keräsivät sopivia kysymyksiä ja testasivat niiden toimivuutta eri tilanteissa.

Korteilla kootaan parisuhteen kehrä– Käytimme pelin kysymyksiä kehittelyvaiheessa omilla pariterapiavastaanotoillamme työvälineenä. Sitä kautta pystyimme testaamaan, mitkä kysymyssarjat toimivat. Psykologit kävivät myös omien kumppaniensa kanssa kysymyksiä kotona läpi. Minäkin olen ukkokultani kanssa testannut peliä jo kehittelyvaiheessa.

 

 

Asioita, joita ei sanota ääneen, ei voi muuttaa

Puhuminen kipeistä aiheista ei ole aina niin helppoa kuin luulisi. Pariskuntien riidat toistavat usein samaa kaavaa, ja vanhat aiheet räyhätään joka riidan yhteydessä uusiksi, koska niitä ei ole koskaan käsitelty kunnolla.

Taistelupareja tavatessaan Heli ottaa käyttöön kysymykset aiheista Mistä olemme samaa mieltä? ja Mistä olemme eri mieltä?. Niiden avulla hän pyrkii katkaisemaan kielteisen ajatuskehän ja pysäyttää riitapukarit hetkeksi miettimään omaa käyttäytymistään riitatilanteessa. Miten minä autan kumppaniani leppymään? Miten rakkaani haluaisi minun käyttäytyvän, kun hän on kärttyisä?

– Kriisivaiheessa parit myös usein sanovat, että kumppani yrittää estää häntä toteuttamasta itseään. Tosiasiassa keskustelua tästäkään asiasta ei ehkä ole koskaan käyty.

Pelissä kysymyksiä kysytään vuorotellen. Molemmat pelaajat joutuvat tällöin hylkäämään itsestäänselvyydet ja pohtimaan tosissaan kumppaninsa toiveita ja tarpeita – tämän näkökulmasta.

– Korteissa on myös tehtäviä, joilla parisuhdetta voi hoitaa. Nämä ovat yleensä miesten suosikkeja, sillä useinhan naiset valittavat, etteivät miehet tee mitään, mutta unohtavat samalla kertoa, mitä heidän itse asiassa pitäisi tehdä.

Tehtävänä saattaa olla esimerkiksi seuraavan loman suunnittelu. Jos pariskunnan toinen osapuoli on aina suunnitellut yhteiset lomat, nyt on toisen vuoro tehdä työt. Peli pistää roolit mullin mallin ja auttaa kokeilemaan uusia toimintapoja niin, ettei pariskunta kangistu vanhoihin tapoihin. Näitä tehtäviä Heli suosittelee kaikkia kokeilemaan.

 

Aloita parisuhteen parantaminen jo tänään!

Heli Vaaranen laati viisi perustavanlaatuista kysymystä, joilla pääset kumppanisi kanssa helposti puhumisen makuun.

 

 1. Mistä asioista kumppanisi on helppo tehdä kanssasi kompromissi?
 2. Milloin rakkaasi on viimeksi kokenut nautintoa?
 3. Uskotko, että kumppanisi haluaisi tavata sukuaan tai ystäviään enemmän?
 4. Milloin rakkaasi on teistä kahdesta ylpeä?
 5. Mitä rakkaasi toivoisi sinulta vanhempana?

P.S. Muista käsitellä arkoja aiheita hellästi! Etenkin uudet parit ja jo kinaamiseensa kangistuneet pariskunnat tykittävät usein totuuksia liian rajusti ja saavat rakentavan keskustelun sijaan aikaiseksi perheriidan. Ei kaikkia ongelmia ratkota heti, mutta tänään on hyvä päivä aloittaa.

Linkit:

Toimittaja Linda Lappalainen

 • Hylätyksi itsensä tuntenut Jari Ahola koki fyysistä kipua, kun näyttelijyys uhkasi jäädä pelkäksi unelmaksi

  Näyttelijän ura oli Jari Aholan elämää suurempi unelma.

  Kun Jari Aholan ahdistava pääsykoepuristus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle 90-luvun lopussa karahti kiville aivan kalkkiviivoilla, nuori mies menetti toivonsa satojen roolien täyteisestä tulevaisuudesta. Hän harkitsi jopa omien päiviensä päättämistä. Itkuista puhelua äidille seurasi kuitenkin orastaneen Turan tärkeimpien mentorien tsemppaukset, joiden voimalla kapinallinen poika ponnisti ensiksi Teatterikorkeakouluun ja lopulta koko kansan rakastamaksi Mauno Pepposeksi Tampereen Työväen teatterin menestysmusikaalissa Vuonna 85.

 • Keskustele tässä peliteollisuudesta!

  Kesäkuun vieraana pelimiljonääri Timo Soininen

  Pelialalla liikkuvat suuret rahat. Viime vuoden suurin uutinen suomalaisessa pelimaailmassa oli Soinisen johtaman Small Giant Gamesin osake-enemmistön myynti 480 miljoonalla eurolla suurelle amerikkalaisyhtiölle, Miten pelialalla menestytään? Entä mikä peli yhdisti aikanaan Timo Soinisen ja toimittaja Juho-Pekka Rantalan?

 • Keskustele metsien hiilinieluista

  Miten voimme lisätä Suomen hiilinieluja?

  Voiko Suomi samaan aikaan sekä satsata biotalouteen että kasvattaa metsien hiilinieluja? Miten Suomen sinun mielestäsi pitäisi hoitaa metsiään?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Hylätyksi itsensä tuntenut Jari Ahola koki fyysistä kipua, kun näyttelijyys uhkasi jäädä pelkäksi unelmaksi

  Näyttelijän ura oli Jari Aholan elämää suurempi unelma.

  Kun Jari Aholan ahdistava pääsykoepuristus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle 90-luvun lopussa karahti kiville aivan kalkkiviivoilla, nuori mies menetti toivonsa satojen roolien täyteisestä tulevaisuudesta. Hän harkitsi jopa omien päiviensä päättämistä. Itkuista puhelua äidille seurasi kuitenkin orastaneen Turan tärkeimpien mentorien tsemppaukset, joiden voimalla kapinallinen poika ponnisti ensiksi Teatterikorkeakouluun ja lopulta koko kansan rakastamaksi Mauno Pepposeksi Tampereen Työväen teatterin menestysmusikaalissa Vuonna 85.

 • Keskustele tässä peliteollisuudesta!

  Kesäkuun vieraana pelimiljonääri Timo Soininen

  Pelialalla liikkuvat suuret rahat. Viime vuoden suurin uutinen suomalaisessa pelimaailmassa oli Soinisen johtaman Small Giant Gamesin osake-enemmistön myynti 480 miljoonalla eurolla suurelle amerikkalaisyhtiölle, Miten pelialalla menestytään? Entä mikä peli yhdisti aikanaan Timo Soinisen ja toimittaja Juho-Pekka Rantalan?

 • Maahanmuuttajat - uhka vai mahdollisuus?

  Ihmiset kasaantuvat sinne minne pääomatkin.

  Rajanveto parempia elinoloja etsivien siirtolaisten ja turvapaikkaa tarvitsevien pakolaisten välillä hyvinkin vaikeaa. Eläkkeellä oleva suurlähettiläs Matti Kääriäinen ruotii kirjoituksessaan maahanmuuton haasteita ja peräänkuuluttaa avointa keskustelua maahanmuuttopolitiikasta.

 • Keskustele metsien hiilinieluista

  Miten voimme lisätä Suomen hiilinieluja?

  Voiko Suomi samaan aikaan sekä satsata biotalouteen että kasvattaa metsien hiilinieluja? Miten Suomen sinun mielestäsi pitäisi hoitaa metsiään?

 • ”Jos Akseli Gallen-Kallela eläisi, hän maalaisi Teidät”, sanoi rouva Aivi Sirén Ruoveden taiteilijakodissa, kun Esa Kallion tuohihatussaan näki

  Kotiseutuhistorian tuntija Esa Kallio vaalii vanhoja taloja.

  Orivedellä asuva monipuolinen kulttuuripersoona Esa Kallio tuntee Tuusulan Rantatien taiteilijakohteet kuin omat taskunsa. Aleksis Kivi, Pekka Halonen ja Eero Järnefelt ovat Esa Kallion taidesuosikkeja. Myös Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljeessa hän on vieraillut usein. Esa Kallio kunnostaa vanhoja taloja, toimii puutarhurina ja tekee itsekin taidetta.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.

 • Suvi-Anne Siimekseltä!

  Kesäkuun vieraana Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes

  Miltä näyttää työeläkejärjestelmämme kestävyys? Entä mikä tekee Suvi-Anne Siimekselle kesän?

 • Työt Euroopan juutalaisten historia- ja holocaust-museoiden parissa pitävät professori Rainer Mahlamäen kiireisenä

  Arkkitehtuurin professori rakastaa monipuolista työtään.

  Arkkitehdin työ edellyttää kommunikointi- ja johtamiskykyä, sillä se on ennen kaikkea ryhmätyötä. Näin ajattelee pitkän uran tehnyt arkkitehti ja professori Rainer Mahlamäki. Viime vuosien mielenkiintoiset kansainväliset työt Euroopan juutalaisten historian ja holocaust museoiden myötä pitävät hänet kiireisenä.