Hyppää pääsisältöön

Idi Amin, eläinten ja kalojenkin herra

Populaarikulttuurinkin tunnetuksi tekemä Amin kutsui itseään Brittiläisen imperiumin valloittajaksi Afrikassa ja erityisesti Ugandassa. Itsepäisestä diktaattorista on liikkunut myös mitä villeimpiä huhuja.

Tietolaatikko

Idi Amin, oikealta nimeltään Idi Awo-Ongo Angoo Dada
Syntymävuosi tuntematon, arviolta 1923 - 1928
2003 kuoli maanpaossa Saudi-Arabiassa 2003
1971 - 1979 Ugandan hallitsija
1946 aloitti armeija-uransa Ison-Britannian armeijassa
Harrasti urheilua, oli Ugandan mestari sekä nyrkkeilyssä että uinnissa
1962 Uganda itsenäistyi
1971 Amin kaappasi vallan Milton Obotelta
1972 alkoivat aasialaisten karkoitukset
1976 Entebbeen laskeutui kaapattu kone israelilaisine panttivakeineen
1978 Amin julisti sodan Tansanialle ja hyökkäsi maan pohjoisosaan
1979 tansanialaiset valloittivat Ugandan pääkaupungin Kampalan ja Amin lähti maanpakoon. Milton Obote asetettiin uudelleen valtaan.

Suurimman osan 70-luvusta Uganda oli Idi Aminin diktatuurin alla. Kansan suosikkina aloittaneesta hallitsijasta kuoriutui nopeasti diktaattori, jonka aikana tapahtuneista raakuuksista ei vieläkään ole selkeää kuvaa.

Aluksi valtaan astuessaan hän entisenä sotilaana vakuutti kannattavansa edeltäjänsä allekirjoittamia sopimuksia. Vuosien kuluessa kuitenkin välit länsimaihn ja naapureihinkin viilenivät.

Sortoa ja vainoa

Varhaisina hallitusvuosinaan Amin karkoitti aasialaista, pääasiallisesti intialaista, sukujuurta olevat pois Ugandasta. Tämä teko tuhosi maan talouden pohjan.

Aiminin aikana tapahtui paljon etnistä puhdistusta, joka koitui ainakin kymmenien tuhansien kohtaloksi. Tämä lisäksi uhreja vaati poliittinen vaino. Hallinon aikana tapetiin eri lähteiden mukaan 80 000 - 500 000 henkeä.

Amin korosti muutenkin äärimmilleen vietyä afrikkalaista näkökulmaa. Hän esimerkiksi liikkui joskus kantotuolilla, jota kantoivat brittiläiset miehet.

Kaikkein villeimpien huhujen mukaan hän myös harjoitti kannibalismia ja keitti vastustajiaan elävältä. Näistä ei kuitenkaan ole minkäänlaista todistusaineistoa.

Näistä hänet muistetaan

Entinen Israelin ystävä Amin muuttui mielipiteiltään suorastaan antisemitistiseksi. Tämän takia terroristien kaappaama Israelista lähtenyt Air Francen lentokone laskeutui Ugandaan Entebben lentokentälle vuonna 1976. Tämä johti Israelin erikoisjoukkojen yllätyshyökkäykseen.

Populaarikulttuurissa Idi Amin on tullut tunnetuksi muun muassa lukuisten elokuvien kautta, joista tunnetuin lienee Kevin MacDonaldin elokuva The Last King of Scotland.

Amin rakasti arvonimiä, ja hän antoikin itse itselleen varsin vaikuttavia titteleitä: Hänen korkeutensa, Elinikäinen presidentti, Sotamarsalkka Al Hadji Tri. Idi Amin, VC, DSO, MC, Kaikkien maan eläinten ja merten kalojen herra, Brittiläisen imperiumin valloittaja Afrikassa yleisesti ja etenkin Ugandassa, Toisen maailmansodan sankari ja Skotlannin viimeinen kuningas.

Teksti: Aino Tanhua