Hyppää pääsisältöön

Janne Väänänen - elämän tärkein ensi-ilta

Tanssija Janne Väänänen oli HIV-viruksen kantaja. Sairaudestaan huolimatta tai juuri sen takia Janne oli pistänyt kaiken peliin ja luonut sairaskokemuksistaan tanssiesityksen. Dokumentissa seurataan Jannen valmistautumista elämänsä tärkeimpään ensi-iltaan.

Tietolaatikko

Janne Väänänen kuoli pian dokumentin valmistumisen jälkeen 14. tammikuuta vuonna 1994.

Vuonna 1993 Janne Väänänen on 25-vuotias tanssija, hiv-positiivisena hän oli jättänyt balettitanssijan työt ja siirtynyt tekemään omia koreografioitaan. Dokumentissa seurataan Väänäsen valmistautumista tanssiesitykseen.

Ohjelmassa päästään Väänäsen mukaan pukuhuoneeseen, ennen ja jälkeen omaelämäkerrallisen Striptease-jäähyväisteoksen ensi-illan Åbo Svenska Teaternissa Turussa.

Pukuhuoneessa Väänänen puhuu myös omista kokemuksistaan HIV-positiivisena, ennakkoluuloista ja AIDS-rokotekokeilusta.

Teksti: Emilia Kemppi