Hyppää pääsisältöön

Hanna Sarén rakastaa juhlia

Hanna Sarén. Kuva: YLE/Veera Aaltonen


Millaiset tunnelmat sinulla on tässä vaiheessa, kun juhliin on muutamia päiviä?

- Olen käynyt tapaamassa designereita ja stylistejä sekä kampaajia ja meikkaajia. Haluan tavata ja haastatella heitä etukäteen, jotta tiedän mitä he ovat toteuttamassa Linnaan. Olen käynyt myös katsomassa valmiita pukuja sekä katsastamassa suunnittelijoiden trendit, kengät ja asusteet.

Toivon, että suunnittelijat ottaisivat minuun vielä yhteyttä ja kertoisivat, mitä heiltä on Linnaan tulossa. Tämä on kovaa etsintätyötä ja toivon, että myös uudet suunnittelijatulokkaat ottaisivat rohkeasti yhteyttä. Linnassa on pari tuhatta vierasta ja pukua, joten aika hässäkkää tulee olemaan. Minulla on oltava myös valmiiksi mietittyjä nostoja. Suomessa ollaan turhan vaatimattomia! Suunnittelijalle on hieno juttu saada oma puku Linnaan.


Mikä on ollut mukavin itsenäisyyspäiväperinteesi?

- Meidän juhlaperinteemme lähti häistämme vuonna 2000. Tulimme takaisin häämatkalta juuri itsenäisyyspäivänä ja pidimme ystäville juhlat. Tanssimme samaan aikaan, kuin presidenttipari valssasi Linnassa ja kerroimme vasta sitten, että tämä oli myös häävalssimme. Nyt meillä tulee kymmenes avioliittovuosi täyteen. Minä olen kuuluttajakopissa ja mieheni katsoo lähetystä kavereiden kanssa.


Harmittaako jättää omat kaverijuhlat väliin ja istua kuuluttajakopissa?

- No nyt tosiaan senkaltainen nautiskelu ja itsenäisyyspäivän juhlinta jää pois, ja toki kaipaan sitä vähän. Meillä on kuitenkin mielenkiintoinen ja haastava tehtävä edessä - kuin maratoni. Olemme kolme tuntia suunnilleen siivouskopin kokoisessa komerossa ja koko ajan pitää keskittyä tiukasti ja olla valppaana. Kun kamerat sammuvat, saatamme jaksaa vielä Teatteriin jatkoille.

Mikä itsenäisyyspäivän perinne olisi mielestäsi hyvä säilyttää?

- Minusta on kivaa, jos itsenäisyyspäiväjuhla on ilon juhla. Homma ei saisi mennä liian vakavaksi, vaikka juhlitaankin tärkeää asiaa eli itsenäisyyden kunniaksi.

Itsenäisyyspäivänä on kiva tavata ystäviä ja satsata vähän pukeutumiseen ja ruokaan, tällä saa juhlan tuntua helposti. Rekvisiitaksi riittävät kynttilät, kun on joulukuu ja pimeät illat. Juhla voi olla sellaista rentoa yhdessäoloa, mutta tarjoilun pitää pelata.


Miten pukeudut itse itsenäisyyspäivään?

- Ylen muotiasiantuntijan tehtävän myötä minulla on joka vuosi uusi asu. Tänä vuonna valitsin itse suunnittelemani duchesse-silkkisen puvun: sykähdyttävän värisen kirkkaanpunaisen asun, jotta saisin siitä myös energiaa.


Mitä odotat näkeväsi Linnassa tänä vuonna?

- Odotan luomuksia pukujen joukosta: en kyttää julkkiksia vaan kiinnostavia pukuja. Toivoisin, että pystyn tuomaan esille nuorten suunnittelijoiden designeja.

Viime vuonna Linnassa oli älyttömästi värejä, varmasti myös tänä vuonna. Muodissa on nyt muutenkin paljon värejä, ja uskallusta on tullut enemmän. Värikkäitä pukuja näkyy myös elokuvajuhlissa ja punaisilla matoilla. Rohkeutta oli myös Prinsessa Victorian hääjuhlassa, joten sekin vaikuttaa varmasti pukutoiveisiin ja uskallukseen. Perinteisiin iltapukuihin on tullut rohkeutta ja tarjontaakin on enemmän, sillä valmispukuliikkeitä on paljon.

Hiuksissa ja kampauksissakin nähdään varmasti modernia ilmettä, ja koruihin sekä meikkiinkin satsataan.

Toivon, että moni stylisti olisi saanut asiakkaita, ainakin ensikertalaisille on helpotus jos ammattilainen miettii asun, meikin ja kampauksen loppuun asti. Kutsut kun tulevat vain kolme viikkoa etukäteen.


Johanna Sumuvuoren yllä tullaan näkemään Aamu Songin ja Johan Olinin uusi versio kansallispuvusta. Voiko kansallispukua mielestäsi tuunata?

- Luulen että tämä puku on tehty kokonaan uusiksi. Kansallispuku voi olla periaatteessa mitä vain, myös jotain täysin mielikuvituksellista. On eri juttu, kuinka kansallisperinteet on otettu huomioon tai onko perinteiset kädentaidot nostettu esille. En ole nähnyt pukua vielä, mutta se on varmasti kiinnostava.

Tänä vuonna Linnassa ovat kädentaidot teemana, joten vieraslistalla on varmasti paljon nimiä käsityöläisten ja suunnittelijoiden joukosta.

Lopuksi Hanna Sarèn toteaa, että Linnan juhlien lähetyksessä nähdään varmasti entiseen tapaan paljon yksityiskohtia asuista. Ottoja yksityiskohdista tarvitaan, jotta ihmiset pääsevät ihailemaan upeita pukuja, asusteita ja kampauksia.

- Ja kotikatsomo on aina oikeassa! Ei ole tarkoitus, että me olemme koko ajan äänessä, näin kotikatsomokin saa äänensä kuuluviin.

Ja sehän Linnan juhlissa kotisohvalla onkin parasta. Lasiin kuohuvaa ja mukaan juhlatunnelmaan omalla tyylillä.

 

Katso miten Hannan trendiarviot toteutuivat (klippi lisätty 7.12.2010):

Linkit:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Tieto isän kuolemasta tuli kouluradion kuulutuksena – Eero Hämeenniemestä kasvoi säveltäjä ja kielitaituri

  Hämeenniemen tie on kulkenut Valkeakoskelta maailmalle.

  Tieto isän kuolemasta tuli kouluradion kuulutuksena Eero Hämeenniemestä kasvoi säveltäjä ja kielitaituri Lapsena Eero Hämeenniemi hiippaili kavereineen koulun ikkunoista ja muita salareittejä pitkin Tietolan koulurakennuksiin seikkailemaan. Myöhemmin hän opetti siellä musiikin teoriaa soittajakavereille. Aikuisella iällä hän on ulottanut seikkailunsa mm.

 • Näyttelijä Leena Uotila taitaa tragikomedian keinot

  Näyttelijä Leena Uotila taitaa komedian rytmitajun.

  ”Näyttelijällä pitää olla muutakin näyteltävää kuin repliikit”, sanoo Leena Uotila, joka tiesi jo 5-vuotiaana haluavansa isänsä tavoin näyttelijäksi. Konkarinäyttelijää on kysytty vuosien varrella varsin erilaisiin rooleihin radioteatterissa, televisiossa, elokuvissa ja teatterissa.

 • Salonen! Mestariluokka - toivesarjan paluu

  Salonen! Mestariluokka - 6-osainen TV-sarja nyt Areenassa.

  Ylen Teema-kanavalla v. 2002 ensiesityksensä saanut Salonen! Mestariluokka -sarja palaa Yle kanaville 11.5.2020. Toivottu sarja on nähtävänä kokonaisuudessaan myös Yle Areenassa.

 • Oopperan supertähti Anneli Rauhala-Wentz laulaa vailla diivan elkeitä

  Oopperalaulaja Anneli Rauhala on näyttämöiden supertähti.

  Viipurissa syntynyt Anneli Rauhala-Wentz on laulanut liediä ja oopperaa menestyksekkäästi Suomessa, Saksassa ja Sveitsissä. Savonlinnan oopperajuhlilla hän näytteli Salomen pääroolin. Musiikin kuunteleminen, pianon soittaminen ja laulaminen tuovat 91-vuotiaalle Rauhala-Wentzille joka päivä iloa. Eloisa musiikkilahjakkuus oli vain 10-vuotias koululainen, kun talvisota syttyi. Vaikka sota muutti aivan kaiken, antoi musiikki laulunsiivet elämään.

 • Miten saat menestystä ja vaikutusvaltaa katsomalla televisiosarjoja

  Telkkari luotiin myötäilemään elämää.

  Televisiosarjasivistys on yleissivistyksen viimeisin täydennysosa. Nyt jos koskaan on aika kehittää syvä, pakottava halu oppia hallitsemaan televisiosarjojen periaatteita. Näin poikkeusoloissa ravinto ja läheiset ovat jatkuvasti ympärillä, joten jos et lepsuile ja harhaudu oikealta tieltä, niin jouluun mennessä olet täysivaltainen connoisseur.

 • Pidätkö koronapäiväkirjaa? Kirjoittaminen on katastrofinhallintaa ja kurkotus tulevaisuuteen

  Kriisi saa ihmisen kirjoittamaan päiväkirjaa.

  Koronakriisi on saanut monet aloittamaan päiväkirjan pitämisen. Sosiaalisessa mediassa liikkuu päivityksiä aihetunnisteella #koronapäiväkirja. Sairastuneet ovat julkaisseet päiväkirjoja oireistaan ja lapsiperheet arjestaan poikkeustilassa. Myös perinteinen, käsinkirjoitettu päiväkirja on tehnyt paluun. Minä-muotoinen kirjoittaminen liittyy aina kriisiaikoihin, sanoo kirjallisuustieteen dosentti ja kirjallisuusterapeutti Päivi Kosonen.

 • Toivo runoa niille, joiden seuraa kaipaat

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan runotoiveita.

  Saako korona-eristys kaipaamaan työtovereiden naurua tai hassuttelua harrastuskavereiden kanssa. Ikävöitkö isovanhempien seuraa? Onko rakkaasi maitten ja merten takana? Toivo runoa hänelle jonka seuraa kaipaat! Toukokuun toisen päivän runolähetyksessä saa lähettää terveisiä! Kuulijoiden toiverunoja tulkitsevat Mirjami Heikkinen ja Eero Ojala.

 • Terapeutti Tommy Hellsten on aitiopaikalla ihmisyyteen

  Tommy Hellsten antaa lukijoilleen rakennuspalikoita elämään.

  Kirjailija, terapeutti, teologi ja kouluttaja Tommy Hellsten antaa lukijoilleen ja kuulijoilleen jatkuvasti rakennuspalikoita elämään. Hän käyttää itseään ja omia kokemuksiaan esimerkkeinä opastaessaan muita.

 • Täydelliseen kirjallisuusfestivaaliin tarvitaan rakkautta, seksiä ja ihmissuhteita

  Kirjallisia kohtaamisia Valituissa sanoissa

  Helsinki Litin näkemyksellistä keskustelua elämästä, kuolemasta, yhteiskunnasta ja kirjallisuudesta nähdään kevään Valituissa sanoissa. Valitut sanat tuo koteihin viime kevään Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin keskustelut elämästä, kuolemasta, yhteiskunnasta ja kirjallisuudesta. Lavalla on maailmankansalaisia, jotka ovat eläneet ja kasvaneet monessa eri maassa ja kulttuurissa.

 • Karismaattinen uutisikoni Heikki Kahila hurmaa James Bondina

  Uutisikoni Heikki Kahilan ura alkoi viihteestä.

  Muistatko Heikki Kahilan, kun hän esittää hyväsydämistä agenttia englanninkielisessä parodiassa Salaisen agentin äiti? Vai onko muistiisi tallentunut se hetki, kun uutisankkuri Kahila kertoo ensin presidentin määräämästä villahousupakosta ja nousee sitten pöydälle tanssimaan villapöksyissään?