Hyppää pääsisältöön

Hanna Sarén rakastaa juhlia

Hanna Sarén. Kuva: YLE/Veera Aaltonen


Millaiset tunnelmat sinulla on tässä vaiheessa, kun juhliin on muutamia päiviä?

- Olen käynyt tapaamassa designereita ja stylistejä sekä kampaajia ja meikkaajia. Haluan tavata ja haastatella heitä etukäteen, jotta tiedän mitä he ovat toteuttamassa Linnaan. Olen käynyt myös katsomassa valmiita pukuja sekä katsastamassa suunnittelijoiden trendit, kengät ja asusteet.

Toivon, että suunnittelijat ottaisivat minuun vielä yhteyttä ja kertoisivat, mitä heiltä on Linnaan tulossa. Tämä on kovaa etsintätyötä ja toivon, että myös uudet suunnittelijatulokkaat ottaisivat rohkeasti yhteyttä. Linnassa on pari tuhatta vierasta ja pukua, joten aika hässäkkää tulee olemaan. Minulla on oltava myös valmiiksi mietittyjä nostoja. Suomessa ollaan turhan vaatimattomia! Suunnittelijalle on hieno juttu saada oma puku Linnaan.


Mikä on ollut mukavin itsenäisyyspäiväperinteesi?

- Meidän juhlaperinteemme lähti häistämme vuonna 2000. Tulimme takaisin häämatkalta juuri itsenäisyyspäivänä ja pidimme ystäville juhlat. Tanssimme samaan aikaan, kuin presidenttipari valssasi Linnassa ja kerroimme vasta sitten, että tämä oli myös häävalssimme. Nyt meillä tulee kymmenes avioliittovuosi täyteen. Minä olen kuuluttajakopissa ja mieheni katsoo lähetystä kavereiden kanssa.


Harmittaako jättää omat kaverijuhlat väliin ja istua kuuluttajakopissa?

- No nyt tosiaan senkaltainen nautiskelu ja itsenäisyyspäivän juhlinta jää pois, ja toki kaipaan sitä vähän. Meillä on kuitenkin mielenkiintoinen ja haastava tehtävä edessä - kuin maratoni. Olemme kolme tuntia suunnilleen siivouskopin kokoisessa komerossa ja koko ajan pitää keskittyä tiukasti ja olla valppaana. Kun kamerat sammuvat, saatamme jaksaa vielä Teatteriin jatkoille.

Mikä itsenäisyyspäivän perinne olisi mielestäsi hyvä säilyttää?

- Minusta on kivaa, jos itsenäisyyspäiväjuhla on ilon juhla. Homma ei saisi mennä liian vakavaksi, vaikka juhlitaankin tärkeää asiaa eli itsenäisyyden kunniaksi.

Itsenäisyyspäivänä on kiva tavata ystäviä ja satsata vähän pukeutumiseen ja ruokaan, tällä saa juhlan tuntua helposti. Rekvisiitaksi riittävät kynttilät, kun on joulukuu ja pimeät illat. Juhla voi olla sellaista rentoa yhdessäoloa, mutta tarjoilun pitää pelata.


Miten pukeudut itse itsenäisyyspäivään?

- Ylen muotiasiantuntijan tehtävän myötä minulla on joka vuosi uusi asu. Tänä vuonna valitsin itse suunnittelemani duchesse-silkkisen puvun: sykähdyttävän värisen kirkkaanpunaisen asun, jotta saisin siitä myös energiaa.


Mitä odotat näkeväsi Linnassa tänä vuonna?

- Odotan luomuksia pukujen joukosta: en kyttää julkkiksia vaan kiinnostavia pukuja. Toivoisin, että pystyn tuomaan esille nuorten suunnittelijoiden designeja.

Viime vuonna Linnassa oli älyttömästi värejä, varmasti myös tänä vuonna. Muodissa on nyt muutenkin paljon värejä, ja uskallusta on tullut enemmän. Värikkäitä pukuja näkyy myös elokuvajuhlissa ja punaisilla matoilla. Rohkeutta oli myös Prinsessa Victorian hääjuhlassa, joten sekin vaikuttaa varmasti pukutoiveisiin ja uskallukseen. Perinteisiin iltapukuihin on tullut rohkeutta ja tarjontaakin on enemmän, sillä valmispukuliikkeitä on paljon.

Hiuksissa ja kampauksissakin nähdään varmasti modernia ilmettä, ja koruihin sekä meikkiinkin satsataan.

Toivon, että moni stylisti olisi saanut asiakkaita, ainakin ensikertalaisille on helpotus jos ammattilainen miettii asun, meikin ja kampauksen loppuun asti. Kutsut kun tulevat vain kolme viikkoa etukäteen.


Johanna Sumuvuoren yllä tullaan näkemään Aamu Songin ja Johan Olinin uusi versio kansallispuvusta. Voiko kansallispukua mielestäsi tuunata?

- Luulen että tämä puku on tehty kokonaan uusiksi. Kansallispuku voi olla periaatteessa mitä vain, myös jotain täysin mielikuvituksellista. On eri juttu, kuinka kansallisperinteet on otettu huomioon tai onko perinteiset kädentaidot nostettu esille. En ole nähnyt pukua vielä, mutta se on varmasti kiinnostava.

Tänä vuonna Linnassa ovat kädentaidot teemana, joten vieraslistalla on varmasti paljon nimiä käsityöläisten ja suunnittelijoiden joukosta.

Lopuksi Hanna Sarèn toteaa, että Linnan juhlien lähetyksessä nähdään varmasti entiseen tapaan paljon yksityiskohtia asuista. Ottoja yksityiskohdista tarvitaan, jotta ihmiset pääsevät ihailemaan upeita pukuja, asusteita ja kampauksia.

- Ja kotikatsomo on aina oikeassa! Ei ole tarkoitus, että me olemme koko ajan äänessä, näin kotikatsomokin saa äänensä kuuluviin.

Ja sehän Linnan juhlissa kotisohvalla onkin parasta. Lasiin kuohuvaa ja mukaan juhlatunnelmaan omalla tyylillä.

 

Katso miten Hannan trendiarviot toteutuivat (klippi lisätty 7.12.2010):

Linkit:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Karismaattinen uutisikoni Heikki Kahila hurmaa James Bondina

  Uutisikoni Heikki Kahilan ura alkoi viihteestä.

  Muistatko Heikki Kahilan, kun hän esittää hyväsydämistä agenttia englanninkielisessä parodiassa Salaisen agentin äiti? Vai onko muistiisi tallentunut se hetki, kun uutisankkuri Kahila kertoo ensin presidentin määräämästä villahousupakosta ja nousee sitten pöydälle tanssimaan villapöksyissään?

 • Katkeroidu elämälle ja riitele perinnöstä Vartion mestariteoksen hengessä – osallistu Lukupiiriin!

  Osallistu keskusteluun tai soita studioon la 28.3. klo 19!

  Hänen olivat linnut on kertomus pappilan palon seurauksista, sukuriidoista, perhehelvetistä ja pikkukylän sosiaalisesta todellisuudesta. Marja-Liisa Vartion romaania on pidetty yhtenä suomalaisen modernin kirjallisuuden merkkiteoksena. Kirjan kahden onnettoman, rakkautta vaille jääneen naisen tarinan, voi hyvin lukea feministisenä kannanottona.

 • Keskustele tässä perintöasioista

  Suomalainen perintö: Yhä enemmän yhä harvemmille

  Asuntomarkkinoiden kahtiajakautuminen näkyy myös perinnöissä - siinä missä yksi perii arvokkaan kaupunkiasunnon, toinen saattaa saada vaivoikseen autiotalon syrjäseudulta. Miten perinnönjakoa voi suunnitella? Milloin on syytä tehdä testamentti? Vieraina emeritusprofessori Urpo Kangas ja verolakimies Tuomo Lindholm Veronmaksajat ry:stä.

 • Tarvitaanko nyt onnellisia loppuja?

  Hikmet: "Lähettäkää minulle kirjoja, jotka päättyvät hyvin."

  “Lähettäkää minulle kirjoja, jotka päättyvät hyvin.” Olen hyräillyt viime päivinä turkkilaisen runoilijan Nâzim Hikmetin 1940-luvulla kirjoittamaa runoa. Runosta on nimittäin sävelletty laulu, jota itsekin sain laulaa keikoilla 1990-luvun puolivälissä.

 • Valokuvaaja Timo Kirves: "Katukuvat ovat kuin näytelmäkohtauksia"

  Valokuvaajan henkilökuvassa 60 vuoden tarinoita.

  Timo Kirves teki varsinaisen työuransa muoti- reportaasi- ja lehtikuvaajana. Nykyään hän tituleeraa itseään vaatimattomasti katukuvauksen harrastajaksi. Näytelmäkohtauksia muistuttavia katukuvia hän on ottanut neljällä Havannan reissullaan.

 • Keskustele tässä metsäteollisuuden tulevaisuudesta

  Metsäteollisuuden tulevaisuuden näkymät

  Puulla voidaan korvata muovia jo nyt ja tulevaisuudessa vielä enemmän. Puusta voidaan tehdä biokomposiittia, joka on yhtä muovailtavaa kuin muovi ja yhtä kovaa kuin puu. Täysin muoviton pahvimuki on jo keksitty ja se on jo markkinoilla. Kohta rakennetaan tehdas, jossa valmistetaan sellupohjaista rehua.

 • Keskustele tässä pörssisijoittamisesta!

  Kurkistus pörssiin

  Maailman pörssikurssit ovat nousseet vuosikaudet ja nyt niitä heiluttelee koronavirus. Mikä on tuleva suunta? Puhetta pörssistä, kun käsittelyssä kaksi kirjaa sijoittamisesta: alan grand old manin Seppo Saarion 17. laitos teoksesta ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin” ja nuoren Heikki Keskivälin esikoisteos ”Tähtäimessä osakkeet”. Studiossa Juho-Pekka Rantalan kanssa molemmat kirjoittajat.

 • Näyttelijä Pirkko Mannolan ura on ollut tuhkimotarina

  Näyttelijä Pirkko Mannola kertoo urastaan.

  Pirkko Mannola ei koskaan pyrkinyt mihinkään tuotantoon, vaan hänelle soitettiin ja häntä pyydettiin joko levyttämään musiikkia tai näyttelemään teatteri- ja elokuvarooleja. Pirkko Mannolan elämä estradeilla on jatkunut jo 60 vuotta, ja jatkuu edelleen.

 • Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Kenen kanssa kannattaa lähteä matkalle.

  Etsitkö elämyksiä betoniviidakosta vai haluatko latautua auringossa lähellä puhdasta uima-allasta? Lähdetkö mieluummin eväsretkelle kaukaisimmalle rannalle vai haluatko syödä tuoretta lähiruokaa promenadin parhaassa ravintolassa?

 • Keskustele tässä vaikuttajamarkkinoinnista

  Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

  Kun vaikkapa bloginpitäjä kiittelee jonkun kauneudenhoitofirman erinomaista huulipunaa, kyse saattaa olla vaikuttajamarkkinoinnista. Miten vaikuttajamarkkinointi oikein toimii – ketkä sitä käyttävät ja keitä ovat vaikuttajat? J uho-Pekka Rantalan vieraaksi saapuu vaikuttajamarkkinointiin perehtynyt Misme Halonen.