Hyppää pääsisältöön

Mikko Rimmisen Nenäpäivä kertoo humoristisesti yksinäisyydestä

Finlandia-voittaja vuonna 2010 on Mikko Rimmisen romaani Nenäpäivä. Kirjan on sanottu olevan hauska, itkettävä ja inhimillisen lämmin, vaikka Rimminen kyseenalaistaa, miksi kaiken pitäisi aina olla hauskaa.

Tietolaatikko

Mikko Rimminen (s.1975)
Romaanit
Pussikaljaromaani (2004)
Pölkky (2007)
Nenäpäivä (2010)

Paljon Rimminen ei Irmastaan kerro, mutta ainakin tämä asuu Säästöpankinrannassa, ja hänellä on aikuinen poika. Edellinen romaani Pölkky sijoittui Kaisaniemeen ja esikoinen Pussikaljaromaani Kallioon. Hän rakastaa Helsinkiä ja suorastaan hyväilee sanoillaan lumen peittämää Hakaniemeä.

Romaanissa hilse pyryttää olkapäille ja kengän sisällä varpaat lyövät hermostunutta hurraa-aaltoa vasemmalta oikealle ja takaisin. Kieli on edelleen rimmismäisen kekseliästä, mutta se on jotenkin kohdalleen osuvampaa ja vaivattomampaa kuin aiemmissa romaaneissa.

Nenäpäivä päättyy Irman lämpimään, ihmisrakkaaseen ja inhimilliseen ajatukseen: ”Oltaisiin vain jotenkin yhdessä kaikki, yhdessä ja mukavia toisillemme.”

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen