Hyppää pääsisältöön

Onko laitoshuolto vapaudenriistoa vai kasvatusta? Näkökulmia laitoshuoltoon 1960-luvulla

"Laitoshuollon tarkoitus on kasvattaa yksilö yhteiselämän normeihin, jotta hän voi sitten menestyä vapaassa yhteiskunnassa". Näin 1960-luvulla perusteltiin ihmisten pakottamista työlaitoksiin, alkoholistihuoltoihin sekä tyttö- ja poikakoteihin. Artikkelissa nähtävät videoleikkeet ovat vuonna 1967 tehdystä dokumentista Noutajat - vapaudenriistoa suomalaiseen tapaan. Siinä laitoshoitoon suhtaudutaan kriittisesti ja kysytään, voiko vapaudenriisto ja eristäminen yhteiskunnasta olla kasvatusta yhteiskuntaan.

1800-luvun köyhäintaloissa ihmisiä yritettiin sopeuttaa yhteiskuntaan työn avulla. Sitä seurasivat erikoistuneet laitokset kuten työlaitokset ja kasvatuslaitokset – sittemmin koulukodit.

Laitosten tarkoituksena oli eristää yhteiskuntaan sopeutumaton yksilö ja sitten uudelleenkasvattaa ja sopeuttaa hänet työn avulla.

1960-luvun puolivälissä Suomessa suljettiin vuosittain noin 35 000 ihmistä erilaisiin laitoksiin. Luku oli pohjoismaiden suurin. Sosiaalilautakunnat olivat saaneet käytännössä lähes tuomioistuimen valtuudet.


Laitoksiin passitetut eivät läheskään aina olleet vaaraksi yhteiskunnalle, vaan työlaitokseen saattoi joutua esimerkiksi elatusavun maksamatta jättämisestä.

Sopeuttamista eristämällä

Rangaistustoimenpiteiden todettiin kohdistuvan yleensä alimpaan yhteiskuntaluokkaan. "On ratkaisevaa harjoittaako huoruutta pianon kannella osakehuoneistossaan vai Helsingin rautatieasemalla" toimittaja kiteyttää.

Sosiaalilainsäädännön kanssa kipuiltiin jo tuolloin. Avohoitopaikkojen supistaminen vaikuttaa olevan suomalaisen yhteiskunnan alati toistuva ongelma. Dokumentissa todetaan avohoitopaikkoja lakkautetun säästösyistä.

Dokumentissa haastatellaan professori Kettil Bruunia, joka julkaisi 1960-luvulla lukuisia tutkimuksia, joissa hän kuvasi ja kritisoi eri viranomaisten harjoittamaa kurinpitoa ja poikkeavan käyttäytymisen säätelyä.

Laitoksiin joutuneita uhkasi uusiutumisen kierre. Yli puolet laitoksiin joutuneista päätyivät sinne uudestaan ja toimittaja summaa lohduttoman tulevaiduudennäkymän: "Kierre jatkuu kunnes ristikot ikkunoissa vaihtuvat risteihin hautausmaalla".

Kommentit