Hyppää pääsisältöön

Leevi and the Leavingsin ainoa live-esiintyminen katosi mutta löytyi 38 vuotta myöhemmin: Sinisilmä mansikkasuu

Leevi and the Leavings -yhtyeen ainoa julkinen live-esiintyminen omalla nimellään tapahtui Suomen Euroviisu-alkukarsinnassa 1981. Esityksen kuvanauha oli pitkään kadoksissa. Ainutlaatuinen tallenne löytyi lopulta yhtyeen alkuperäisjäsen Risto Paanasen kotiarkistosta.

Leevi and the Leavings tunnettiin musiikkinsa ohella myös siitä, ettei yhtye tehnyt livekeikkoja. Vuoden 1981 suora viisukarsinta oli poikkeus. Yhtye osallistui viisukarsintoihin nokkamies Gösta Sundqvistin (1957–2003) kynäilemällä Sinisilmä mansikkasuu -kappaleella. Euroviisu-karsinnasta tehtyä kuvanauhaa ei kuitenkaan ole sittemmin löytynyt Ylen arkistoista. Ennen vuonna 1984 voimaan tullutta arkistolakia nauhojen säilytys oli harkinnanvaraista. Kuvanauhan kalleuden vuoksi nauhat käytettiin usein uudelleen. Näin kävi ilmeisesti tässäkin tapauksessa.

Vasta vuonna 2019 Leavingsien alkuperäisjäsen Risto Paananen ilmoitti löytäneensä omasta kotiarkistostaan VHS-tallenteen yhtyeen ainutlaatuisesta esityksestä. Paananen toimitti kuvanauhan ensin Lahden radio- ja tv-museo Mastolaan, jossa kuvatallenne oli museon Gösta Sundqvist -näyttelyssä esillä. Kuvanauha saatiin samalla myös osaksi Ylen arkistojen kokoelmia ja samalla se julkaistaan Elävään arkistoon pysyvästi katsottavaksi.

Itse euroviisukarsinnoissa Leavingsin esitys karsiutui yleisöäänestyksen perusteella jatkosta jo alkukarsinnan jälkeen

Oheinen tv-ohjelman ääniraita löytyi jo aikaisemmin joitakin vuosia sitten tuntemattoman Euroviisu-fanin huomasta. Eri välikäsien kautta kauan kadoksissa ollut kappale päätyi ensin YouTubeen Leavings-fanien suureksi iloksi.

Tietolaatikko

Sinisilmä mansikkasuu. Säv. ja san. Gösta Sundqvist. Leevi and the Leavings ei ole koskaan tehnyt kappaleesta studioversiota. Aarne Tenkanen on levyttänyt laulun vuonna 1996.
Asiantuntijaraati valitsi Suomen vuoden 1981 euroviisuedustajaksi Riki Sorsan esittämän kappaleen Reggae OK. Se sijoittui finaalissa 16:nneksi.

Artikkeli on julkaistu alkujaan vuonna 2010. Tuolloin Leavingsien esityksestä oli löydetty vain ääniraita. Juttu on päivitetty kauttaaltaan joulukuussa 2019 esityksen kuvanauhan julkaisun yhteydessä.

Artikkelin otsikkoa muokattu 27.12.2019, klo 10:15, otsikoitu virheellisesti että kuvanauha olisi löytynyt 18 vuotta myöhemmin. Todellisuudessa kuvanauha löytyi 38 vuotta myöhemmin.

Kommentit