Hyppää pääsisältöön

Koivuniemen herran kultti

Diplomi-insinööri Tapani Koivuniemi perusti 1980-luvun lopulla kristillisen yhteisön Espoossa. 20 vuodessa siitä kehittyi merkillisiä piirteitä saanut uskonlahko. MOT-ohjelmassa tarinansa kertoo neljä lahkosta lähtenyttä.

Reilu parikymmentä vuotta sitten perustettu kristittyjen teekkareiden uskonyhteisö on paisunut menestyksekkääksi liiketoiminnaksi.

Suljetun yhteisön toiminta vuosien saatossa sulkeutunut ja saanut yhä oudompia piirteitä. Yhteisö mm. edellyttää jäseniltään äärimmäistä hoikkuutta ja lasten kouluttamista kotona.

Yhteisöstä lähteneiden arvioiden mukaan lahkossa toimii edelleen 60-70 aikuista ja alle sata lasta.

MOT:ssa tarinansa kertoo neljä lahkosta lähtenyttä. Lähtijät ovat menneet yhteisöön mukaan nuorina, ja kokevat nyt tulleensa sekä hengellisesti että taloudellisesti hyväksikäytetyiksi.

Lahkon ytimen muodostaa nykyään Kustannusosakeyhtiö Koivuniemi, jonka kaikki arviolta parikymmentä työntekijää ovat lahkon jäseniä. Yhtiön julkinen toiminta keskittyy viestintään, konsultointiin sekä it-palveluihin. Asiakkaina on tunnettuja suomalaisyhtiöitä ja julkisen hallinnon organisaatioita.

Ohjelman tiedot pohjautuvat kahdeksan entisen lahkolaisen kertomuksiin sekä nauhoitettuun ja kirjalliseen materiaaliin lahkon toimintatavoista.

Teksti: MOT