Hyppää pääsisältöön

Koivuniemen herran kultti

Diplomi-insinööri Tapani Koivuniemi perusti 1980-luvun lopulla kristillisen yhteisön Espoossa. 20 vuodessa siitä kehittyi merkillisiä piirteitä saanut uskonlahko. MOT-ohjelmassa tarinansa kertoo neljä lahkosta lähtenyttä.

Reilu parikymmentä vuotta sitten perustettu kristittyjen teekkareiden uskonyhteisö on paisunut menestyksekkääksi liiketoiminnaksi.

Suljetun yhteisön toiminta vuosien saatossa sulkeutunut ja saanut yhä oudompia piirteitä. Yhteisö mm. edellyttää jäseniltään äärimmäistä hoikkuutta ja lasten kouluttamista kotona.

Yhteisöstä lähteneiden arvioiden mukaan lahkossa toimii edelleen 60-70 aikuista ja alle sata lasta.

MOT:ssa tarinansa kertoo neljä lahkosta lähtenyttä. Lähtijät ovat menneet yhteisöön mukaan nuorina, ja kokevat nyt tulleensa sekä hengellisesti että taloudellisesti hyväksikäytetyiksi.

Lahkon ytimen muodostaa nykyään Kustannusosakeyhtiö Koivuniemi, jonka kaikki arviolta parikymmentä työntekijää ovat lahkon jäseniä. Yhtiön julkinen toiminta keskittyy viestintään, konsultointiin sekä it-palveluihin. Asiakkaina on tunnettuja suomalaisyhtiöitä ja julkisen hallinnon organisaatioita.

Ohjelman tiedot pohjautuvat kahdeksan entisen lahkolaisen kertomuksiin sekä nauhoitettuun ja kirjalliseen materiaaliin lahkon toimintatavoista.

Teksti: MOT

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto