Hyppää pääsisältöön

Näin Helsinki ruokittiin 1960-luvulla

Melkoinen määrä sapuskaa uppoaa helsinkiläisten suihin joka päivä. Jos yhtenä päivänä syödystä lihamäärästä tehtäisiin yksi nakkimakkara, siitä tulisi 14 metriä pitkä nakki. Se painaisi 61 000 kiloa.

Näin arvioitiin pääkaupunkilaisten päivittäin syömiä ruokamääriä vuonna 1964, jolloin Helsingissä oli puolisen miljoonaa asukasta.

Virvoitusjuomia hörpittiin 60-luvun Helsingissä 52 000 litraa ja maitoa peräti 425 000 litraa päivässä. Jos päivittäin juotu maitomäärä pantaisiin yhteen pulloon, siitä syntyisi 14 metriä korkea maitopullo.

Leipää helsinkiläiset kuluttivat joka päivä höyryveturin painon verran eli noin 100 000 kiloa.

Tupakkaakin kului vielä tuohon aikaan reippaasti. Helsinkiläiset polttivat päivittäin 634 000 savuketta. Jos tästä määrästä tehtäisiin hesalaisia varten yksi savuke, se olisi 53 kilometriä pitkä ja ulottuisi Helsingistä Porvooseen.

Fennadan tuottama värifilmi on mainio ajankuva 1960-luvun Helsingistä, vaikka se on varsinaisesti tehty esittelemään Elannon toimintaa.

Teksti: Reijo Perälä

Tytöt juovat limsaa.
Virvoitusjuomia kuluu Helsingissä 52 000 litraa päivässä. Tytöt juovat limsaa. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Helsinki
Leipiä valmistetaan koneellisesti.
Leipää helsinkiläiset kuluttavat joka päivä 100 000 kiloa. Leipiä valmistetaan koneellisesti. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Helsinki
Makkaroita valmistetaan tehtaassa.
Makkaraa kuluu 61 000 kiloa päivässä. Makkaroita valmistetaan tehtaassa. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Helsinki
Helsingin kauppatori kesäpäivänä
Myös Kauppatorin tuoreet vihannekset maistuivat 60-luvulla. Helsingin kauppatori kesäpäivänä Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Helsinki

Kuinka Helsinki ruokitaan?

Tuotanto: Fennada Filmi Oy 1964
Käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus: Pentti Ojala
Selostus: Sauvo Puhtila
Kuvaus: Unto Kumpulainen
Äänitys: Ensio Lumes
Musiikki: Erkki Ertama
Tuottaja: Kaarlo Nuorvala