Hyppää pääsisältöön

Arkkitehtien lauteilla

Suomalaisen saunan olemusta selvitetään etsimällä käsiin tunnettuja suomalaisia arkkitehtejä ja heidän saunojaan. Sitten vain toimittaja lauteille.

Tietolaatikko

Ohjelma on osa vuonna 1967 esitettyä Suomalainen sauna -ohjelmasarjaa. Ohjelmasta ovat säilyneet arkistoituna vain tässä nähtävät filmi-insertit.

Aarne Ervi (1910-1977) oli yksi sotien jälkeisen ajan merkittävimmistä suomalaisista arkkitehdeista. Hänen töistään tunnetuimpia on Tapiolan keskustasuunnitelma Espoossa.

Aarno Ruusuvuori (1925-1992) oli tunnetuimpia 1960–1980-luvun arkkitehteja Suomessa. Ruusuvuori tunnetaan moderneista töistään. Kuuluisin näistä on Hyvinkään kirkko.

Heikki Siren (1918-) on suunnitellut mm. Helsingin suomalaisen yhteiskoulun sekä ympyrätalon ja graniittitalon Helsingissä.

Luonnossa, järven rannalla, hirrestä tehty, puulämmitteinen. Siinä on eräitä arvostettuja saunan ominaisuuksia.

Tärkeintä on kuitenkin tunnelma, hyvä sauna on omistajansa näköinen ja hänelle sopiva.

Klippi 1:
Arkkitehtipariskunta Kaija ja Heikki Sirenin oma sauna sijaitsee saaressa. Heikki Sirenin mielestä hirsi on paras saunamateriaali, se sopii paremmin luontoon kuin lautarakenteet.

Klippi 2:
Kankaisten kartanossa Iittalassa sijaitsee Heikki Sirenin suunnittelema sauna vanhan järveen ulottuvan laiturin päässä, veden päällä.

Klippi 3:
Arkkitehti Aarno Ruusuvuoren sauna on hyvä esimerkki siitä miten pieneen tilaan kaikki oleellinen voi mahtua.

Klippi 4:
Aarno Ruusuvuori on suunnitellut insinööri Aholle monisärmäisen hirsimökin ja saunan.

Klippi 5:
Arkkitehti Aarne Ervinin sauna Kuusisaaressa on vehreän puutarhan ympäröimä, kokonaisuuden kruunaa uima-allas. Toimittaja kehuu ettei ole nähnyt missään kauniimpaa kiuasta.

Klippi 6:
Ohjelmassa tutustutaan myös teollisesti valmistettuun koottavaan savusaunaan. Saunan valmistaneen yrityksen, Bungalow Oy:n, johjalla on oma sauna Lohjalla järven rannalla.

Teksti: Heidi Sommar