Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Insuliinin runsas eritys

”Jos insuliinin eritys on normaalia runsaampaa ja veren sokeriarvot matalalla, mikä olisi vastamyrkky?”

Todellinen insuliinin liikaeritys on harvinaista, koska silloin kyseessä on insuliinia tuottava kasvain eli insulinooma.

Sen sijaan moni saa samankaltaisia oireita kuin oikeassa hypoglykemiassa, vaikka insuliinin eritys on ok, eikä erityisen matalia sokereita saada mitatuksi oireitten aikana. Selitys on usein se, että autonominen hermosto, säätelyjärjestelmä, on vähän ylivirittynyt. Ruoan jälkeen seuraavia tyypillisiä oireita ovat väsymys, hikoilu, vapina ja vaikka levottomuus.

Nämä lajitoverit saattavat olla herkkiä nopeavaikutteisille hiilihydraateille, sokereille, jotka nostavat verensokerin nopeasti ja sokeri laskee nopeasti laukaisten oireet. Niitä välttämällä voi pärjätä paremmin.

Jos puhutaan insuliinishokista, tuo vastamyrkky on ihon alle tai lihakseen pistettävä glukagoni, joka kymmenessä minuutissa vapauttaa maksasta sokeria. Mutta paras hoito on glukoosi suoneen tai sokeria suun kautta.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila