Hyppää pääsisältöön

Punaviesti - ohjelmaryhmä 1970-luvulta

Poliittisen laulun liikkeessä toimi 1970-luvulla paljon muitakin kuin taistolaisia. Punaviesti edusti sosialidemokraattisten ohjelmaryhmien kärkeä.

Tietolaatikko

Laulu kaikille (Cancion con todos). Säv. Julio Cesar Isella, san. Armando Tejada Gomez, suom. san. Pentti Saaritsa.
Reissusällin tervehdys. Säv. trad., san. Oskari Syvänen.
Laulu rohkealle kenraalille. Säv. ja san. Kari Rydman.
Vapauden kaiho. Säv. ja san. Hiski Salomaa.

Punaviesti perustettiin Hämeenlinnassa vuonna 1973 Tiina Pelkonen ja Minna Korhosen johdolla. Alkuaikojen kokoonpanossa olivat mukana myös Heidi Henriksson, Maija Riekkola, Paula Laine ja Arto Järvenpää.

Säestyksenä toimi aluksi kaksi akustista kitaraa. Timo "Tipi" Tuovisen liityttyä mukaan soittimisto muuttui monipuolisemmaksi ja ohjelmaryhmästä alkoi kehittyä bändi.

Love Records julkaisi Punaviestin LP:n "On lähellänne lämmin" vuonna 1976. Ryhmä heräsi henkiin 2000-luvulla, ja "On lähellänne lämmin" ilmestyi cd:nä vuonna 2010.

Oheisissa tv-klipeissä Punaviesti nähdään SDP:n puoluekokouksessa Jyväskylän Hippoksella ja Työväen musiikkitapahtumassa Valkeakoskella vuonna 1975. Radionäytteet ovat Helsingin laulufestivaalien konserteista vuosilta 1975 (Helsingin messukeskus) ja 1977.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto