Hyppää pääsisältöön

Punaviesti - ohjelmaryhmä 1970-luvulta

Poliittisen laulun liikkeessä toimi 1970-luvulla paljon muitakin kuin taistolaisia. Punaviesti edusti sosialidemokraattisten ohjelmaryhmien kärkeä.

Tietolaatikko

Laulu kaikille (Cancion con todos). Säv. Julio Cesar Isella, san. Armando Tejada Gomez, suom. san. Pentti Saaritsa.
Reissusällin tervehdys. Säv. trad., san. Oskari Syvänen.
Laulu rohkealle kenraalille. Säv. ja san. Kari Rydman.
Vapauden kaiho. Säv. ja san. Hiski Salomaa.

Punaviesti perustettiin Hämeenlinnassa vuonna 1973 Tiina Pelkonen ja Minna Korhosen johdolla. Alkuaikojen kokoonpanossa olivat mukana myös Heidi Henriksson, Maija Riekkola, Paula Laine ja Arto Järvenpää.

Säestyksenä toimi aluksi kaksi akustista kitaraa. Timo "Tipi" Tuovisen liityttyä mukaan soittimisto muuttui monipuolisemmaksi ja ohjelmaryhmästä alkoi kehittyä bändi.

Love Records julkaisi Punaviestin LP:n "On lähellänne lämmin" vuonna 1976. Ryhmä heräsi henkiin 2000-luvulla, ja "On lähellänne lämmin" ilmestyi cd:nä vuonna 2010.

Oheisissa tv-klipeissä Punaviesti nähdään SDP:n puoluekokouksessa Jyväskylän Hippoksella ja Työväen musiikkitapahtumassa Valkeakoskella vuonna 1975. Radionäytteet ovat Helsingin laulufestivaalien konserteista vuosilta 1975 (Helsingin messukeskus) ja 1977.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto