Hyppää pääsisältöön

Amerikkalaisperäinen hampurilainen tuli Suomeen

Kahden sämpylänpuolikkaan väliin laitettu jauhelihapihvi on jakanut kansaa kahtia jo ensimmäisten hampurilaisravintoloiden avaamisesta asti.

Suomen ensimmäisiä amerikkalaistyylisiä hampurilaisravintoloita olivat Go Inn, Omena, Wimpy sekä Carrols. Amerikkalaisen McDonalds-ketjun saapuminen Tampereelle vuonna 1984 nousi valtakunnalliseksi uutiseksi.

Hampurilaisia vastustettiin epäterveellisenä sekä pidettiin pakkausjätteiden määrän vuoksi roskaruokana. Ensimmäisessä videonäytteessä toimittaja kuoriikin Carrolsin kerroshampurilaisen hyvin perinpohjaisesti.

"Kolmikerroksinen hampurilainen on ilmeisesti tarkoitus syödä sormin, koska minkäänlaisia ruokailuvälineitä täällä ei ole tarjolla", toimittaja hämmästelee.

Kritiikistä huolimatta hampurilaiskulttuurin tulossa nähtiin hyvääkin: Nuoret oppivat hampurilaisravintolassa edes jonkinmoista ravintolakulttuuria.

Teksti: Samuli Sulamäki

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto