Kahden sämpylänpuolikkaan väliin laitettu jauhelihapihvi on jakanut kansaa kahtia jo ensimmäisten hampurilaisravintoloiden avaamisesta asti.
Suomen ensimmäisiä amerikkalaistyylisiä hampurilaisravintoloita olivat Go Inn, Omena, Wimpy sekä Carrols. Amerikkalaisen McDonalds-ketjun saapuminen Tampereelle vuonna 1984 nousi valtakunnalliseksi uutiseksi.
Hampurilaisia vastustettiin epäterveellisenä sekä pidettiin pakkausjätteiden määrän vuoksi roskaruokana. Ensimmäisessä videonäytteessä toimittaja kuoriikin Carrolsin kerroshampurilaisen hyvin perinpohjaisesti.
"Kolmikerroksinen hampurilainen on ilmeisesti tarkoitus syödä sormin, koska minkäänlaisia ruokailuvälineitä täällä ei ole tarjolla", toimittaja hämmästelee.
Kritiikistä huolimatta hampurilaiskulttuurin tulossa nähtiin hyvääkin: Nuoret oppivat hampurilaisravintolassa edes jonkinmoista ravintolakulttuuria.
Katso otsikkovideo kokonaan tästä:
Teksti: Samuli Sulamäki