Hyppää pääsisältöön

Väkivallan jäljillä

Mitä väkivalta oikeastaan on, mikä sen aiheuttaa ja mikä on väkivallan lisääntymisen taustalla? Mitä poliisi voi tehdä? Näitä asioita pohdittiin Pamput puntarissa -ohjelmassa vuonna 1974.

Tietolaatikko

Väkivalta on ruumiillista koskemattomuutta, oikeuksia tai etuja loukkaavaa tai vahingoittavaa voimakeinojen käyttöä.Useimmiten sanalla "väkivalta" viitataan nimenomaan ruumiilliseen voimankäyttöön, mutta on olemassa myös muun muassa käsitteet henkinen väkivalta sekä rakenteellinen väkivalta. (Wikipedia)
Ohjelmasta on jätetty tekijänoikeussyistä pois osa alun uutiskuvista ja lopun musiikkiosuus.

Ohjelma alkaa väkivaltaisilla uutiskuvilla, jonka jälkeen toimittaja toteaa tyynesti "tapahtumat eivät ole Suomesta ja miten olisivatkaan, sillä Suomi on koko maailmaa ajatellen rauhallinen maa". Jutun aiheena on kuitenkin poliisin tarpeellisuus ja väkivalta, jonka todetaan lisääntyneen niin Suomessa kuin koko maailmassa.

Tilastot osoittivat tuolloin pahoinpitelyjen lisääntyneen Suomessa. Tosin poliisi oli myös tehostanut toimiaan, jolloin yhä useammat rikokset tulivat ilmi.

Jutussa todetaan myös, että väkivaltaa paheksutaan nyt enemmän kuin ennen ja siitä ilmoitetaan herkemmin poliisille. Myös lehdet kirjoittelullaan korostavat väkivaltaisia tekoja, vaikka ne eivät todellisuudessa olisi lisääntyneet.

Osa kasvavaa väkivaltaa ovat pahoinpitelyt. Suomessa siihen liittyy vahvasti alkoholi. Vain murto-osassa pahoinpitelyistä molemmat osapuolet ovat selviä. Yleisin pahoinpitelyn uhri on nuori naimaton mies.

Kasvatuksella todetaan olevan tärkeä rooli väkivallan ehkäisyssä, mutta myös yhteiskunnan merkitystä korostetaan. "Yhteiskunnan on pidettävä huoli etteivät lapset kasva sillä tavalla villisti kuin nyt näyttää. Siemenet kaikkeen pahuuteen on löydettävissä varhaisnuoruudessa".

Kaikki väkivalta ei ole näkyvää. Ohjelmassa varoitetaan, että jatkuvasti kiristyvä kilpailu menestymisestä kohtelee yhä useampia väkivaltaisesti.

Teksti: Heidi Sommar

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto