Hyppää pääsisältöön

Itkosen ja Karpon vesiliikennekoulu

Suomalainen ruletti tarjoaa pikakurssin vesillä liikkumisen perusasoista. Toimittajina Ensio Itkonen, Juhani Marttila ja Hannu Karpo.

Tietolaatikko

Ensio ”Enska” Itkonen (1926 – 2010) oli liikenneopettaja ja liikennevalistaja. Itkosen yhdessä Hannu Karpon kanssa juontamat televisio-ohjelmat vaikuttivat merkittävästi suomalaisen liikennekasvatuksen edistymiseen 1960- ja 1970-luvuilla. (Lähde: Wikipedia)

Mitä tehdään, jos vene kaatuu ulapalla? Entä kun suonenveto iskee uidessa? Näihin ja moneen muuhun vesillä liikkumista koskeviin kysymyksiin selvitetään vastauksia vesiliikennekoulussa. Asiantuntijana toimii komentajakapteeni Matti Meuronen.

Ohjelman alussa Ensio Itkonen testaa kansalaisten taitoa merimerkkien tunnistamisessa. Kauppatorille on pystytetty joukko merkkejä ja Itkonen pyytää ohikulkijoita pujottelemaan niiden läpi.

Vaikka merimerkkejä ei ole kuin viisi erilaista "niin siinä taisi olla jo viisi liikaa" toteaa Karpo kansalaisten taidoista.

Sauna, viina, uinti ja mässäily eivät sovi yhteen todetaan Ensio Itkosen ja Juhani Marttilan esittämän alkoholipitoisen saunomiskohtauksen jälkeen.

Hätämerkin anto on myös syytä opetella, ettei käy kuten esimerkin miehelle, joka jää kallioluodolle ihmettelemään, kun ohitse huristavan veneen matkustajat vain vilkuttavat takaisin.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto