Hyppää pääsisältöön

Itkosen ja Karpon vesiliikennekoulu

Suomalainen ruletti tarjoaa pikakurssin vesillä liikkumisen perusasoista. Toimittajina Ensio Itkonen, Juhani Marttila ja Hannu Karpo.

Tietolaatikko

Ensio ”Enska” Itkonen (1926 – 2010) oli liikenneopettaja ja liikennevalistaja. Itkosen yhdessä Hannu Karpon kanssa juontamat televisio-ohjelmat vaikuttivat merkittävästi suomalaisen liikennekasvatuksen edistymiseen 1960- ja 1970-luvuilla. (Lähde: Wikipedia)

Mitä tehdään, jos vene kaatuu ulapalla? Entä kun suonenveto iskee uidessa? Näihin ja moneen muuhun vesillä liikkumista koskeviin kysymyksiin selvitetään vastauksia vesiliikennekoulussa. Asiantuntijana toimii komentajakapteeni Matti Meuronen.

Ohjelman alussa Ensio Itkonen testaa kansalaisten taitoa merimerkkien tunnistamisessa. Kauppatorille on pystytetty joukko merkkejä ja Itkonen pyytää ohikulkijoita pujottelemaan niiden läpi.

Vaikka merimerkkejä ei ole kuin viisi erilaista "niin siinä taisi olla jo viisi liikaa" toteaa Karpo kansalaisten taidoista.

Sauna, viina, uinti ja mässäily eivät sovi yhteen todetaan Ensio Itkosen ja Juhani Marttilan esittämän alkoholipitoisen saunomiskohtauksen jälkeen.

Hätämerkin anto on myös syytä opetella, ettei käy kuten esimerkin miehelle, joka jää kallioluodolle ihmettelemään, kun ohitse huristavan veneen matkustajat vain vilkuttavat takaisin.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto