Hyppää pääsisältöön

Kalatiira, pitkänmatkan muuttaja

Kalatiira
Kalatiira. Kuva: Risto Salovaara/Yle Kalatiira Kuva: Yle/ Risto Salovaara tiirat,Kalatiira,vesilinnut,linnut

Lokit ovat jo vallanneet pesäpaikkansa järvillä, mutta yhtä puuttuu. Vihdoin toukokuussa järven luodolta kuuluu terävä "tir-räää, tir-räää". Siro kalatiira on palannut muuttomatkaltaan.

Tietolaatikko

Kalatiira (Sterna hirundo)

 • Heimo: tiirat
 • Lahko: rantalinnut
 • Pituus: 34-47 cm

Kalatiira on varsinainen maailmanympärysmatkaaja. Se saapuu Suomen vesille toukokuun alussa, viettää täällä muutaman kuukauden pesimäpuuhissa ja lähtee sitten jälleen pitkälle muuttomatkalle eteläiseen Afrikkaan tai jopa Etelänapamantereelle tai Australiaan asti.

Kalatiira muistuttaa lapintiiraa, mutta sen nokassa on tumma kärki, kun taas lapintiiran nokka on aivan punainen. Lisäksi kalatiiran pyrstö on selvästi lyhyempi kuin lapintiiralla.

Kalatiira pesii yhdyskuntana, joka yhteisvoimin puolustaa pesiä tarmokkaasti. Tiiran pesä on melko vaatimaton, heinällä hieman pehmustettu avoin syvennys meren tai järvenselän kallioluodolla. Pesät voivat olla hyvinkin lähellä toisiaan. Tunkeilija voi saada terävästä nokasta napakan iskun päähänsä.

Koiraan kosintamenoihin kuuluu erikoinen tapa antaa puolisolle lahjaksi kala. Koiras lentelee kala nokassaan naarasta houkutellen, laskeutuu ja lahjoittaa kalan. Kalatiira syö pääasiassa pikkukaloja, joita se pyydystää sukeltamalla syöksähtäen korkealta ilmasta veteen. Se nielee kalat kokonaisina pää edellä.

Kalatiira pesäluodollaan. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Kalatiira pesäluodollaan. Kuva: Risto Salovaara/YleKalatiira pesäluodollaan. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Kalatiir poikasineen. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Kalatiira poikasineen. Kuva: Risto Salovaara/YleKalatiir poikasineen. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.