Hyppää pääsisältöön

Paasikivi valittiin presidentiksi poikkeuslailla 1946

Kun Mannerheim erosi vuonna 1946 presidentin virasta terveydellisten ja poliittisten syiden vuoksi, eduskunta valitsi hänen tilalleen poikkeuslailla J. K. Paasikiven.

Normaaleja vaaleja ei järjestetty ja eduskunta valitsi Paasikiven hoitamaan vaativaa virkaa vaikeana poliittisena aikana.

Vuonna 1950 hän voitti presidentinvaalit ylivoimaisesti. Vielä vuoden 1956 vaaleissa hän oli ns. mustana hevosena, mutta ei tullut enää valituksi.

Paasikiven kokemusta ja taitoja tarvittiin sodanjälkeisessä tilanteessa. Suhteet Neuvostoliittoon oli saatava kuntoon.

Paasikivi korosti, että pienten valtioiden tulee sopeuttaa omat toimintatapansa suurvaltojen intresseihin. Suomen osalta tämä merkitsi luottamuksellisia suhteita Neuvostoliittoon.

Oheisen videon tekninen laatu ei ole paras mahdollinen.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto