Hyppää pääsisältöön

Paasikivi valittiin presidentiksi poikkeuslailla 1946

Kun Mannerheim erosi vuonna 1946 presidentin virasta terveydellisten ja poliittisten syiden vuoksi, eduskunta valitsi hänen tilalleen poikkeuslailla J. K. Paasikiven.

Normaaleja vaaleja ei järjestetty ja eduskunta valitsi Paasikiven hoitamaan vaativaa virkaa vaikeana poliittisena aikana.

Vuonna 1950 hän voitti presidentinvaalit ylivoimaisesti. Vielä vuoden 1956 vaaleissa hän oli ns. mustana hevosena, mutta ei tullut enää valituksi.

Paasikiven kokemusta ja taitoja tarvittiin sodanjälkeisessä tilanteessa. Suhteet Neuvostoliittoon oli saatava kuntoon.

Paasikivi korosti, että pienten valtioiden tulee sopeuttaa omat toimintatapansa suurvaltojen intresseihin. Suomen osalta tämä merkitsi luottamuksellisia suhteita Neuvostoliittoon.

Oheisen videon tekninen laatu ei ole paras mahdollinen.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto