Hyppää pääsisältöön

Tonttutuvassa askarrellaan

Tonttutuvassa valmistellaan joulua. Käsistään kätevät pikku tontut ja toimittaja Maija Koivula valmistavat jouluisia askarteluja.

Studiossa pikku tontut valmistavat oljista himmelin. Ohjelmassa tutustutaan myös Pirkko Telkkään ja Risto Telkkään, jotka valmistavat ison olkipukin.

Seuraavaksi lapset askartelevat kuusen havuista ovikranssin. Ohjelmassa käydään myös Parkanon metsäntutkimuslaitoksen metsässä tutkimassa kuusen vihreyttä, mistä kuusenhavuja saa ottaa ja kuinka suurelta kuusi näyttää. Oppaana toimii Hannu Latvajärvi.

Lapset valavat parafiini-steariini-mehiläisvahaseoksesta kynttilöitä. Ne tuoksuvat hunajalle, mietitään miksi.
Käydään myös katsomassa Lauhamon mehiläistilalla Pirkkalassa, mistä sitä mehiläisvahaa saa. Seuraavaksi lapset maalaavat lasipurkista kauniin lyhdyn tuikkukynttilälle. Samalla jutellaan joulun valoista.

Pikku tontut valmistavat risuista luudan. Samalla tarkkaillaan puukon käyttöä. Hannu Latvajärvi näyttää poikansa Arttu Latvajärven kanssa mistä risuja voi hakea.

Tontut koristavat tuvan tekemillään esineillä jouluiseksi, kertaavat vähän jokaisen osan tekemistä ja asettavat kaikki paikoilleen. Lopuksi sytytetään kynttilät ja syödään pipareita.

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa alettiin esittämään myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto