Hyppää pääsisältöön

Tonttutuvassa askarrellaan

Tonttutuvassa valmistellaan joulua. Käsistään kätevät pikku tontut ja toimittaja Maija Koivula valmistavat jouluisia askarteluja.

Studiossa pikku tontut valmistavat oljista himmelin. Ohjelmassa tutustutaan myös Pirkko Telkkään ja Risto Telkkään, jotka valmistavat ison olkipukin.

Seuraavaksi lapset askartelevat kuusen havuista ovikranssin. Ohjelmassa käydään myös Parkanon metsäntutkimuslaitoksen metsässä tutkimassa kuusen vihreyttä, mistä kuusenhavuja saa ottaa ja kuinka suurelta kuusi näyttää. Oppaana toimii Hannu Latvajärvi.

Lapset valavat parafiini-steariini-mehiläisvahaseoksesta kynttilöitä. Ne tuoksuvat hunajalle, mietitään miksi.
Käydään myös katsomassa Lauhamon mehiläistilalla Pirkkalassa, mistä sitä mehiläisvahaa saa. Seuraavaksi lapset maalaavat lasipurkista kauniin lyhdyn tuikkukynttilälle. Samalla jutellaan joulun valoista.

Pikku tontut valmistavat risuista luudan. Samalla tarkkaillaan puukon käyttöä. Hannu Latvajärvi näyttää poikansa Arttu Latvajärven kanssa mistä risuja voi hakea.

Tontut koristavat tuvan tekemillään esineillä jouluiseksi, kertaavat vähän jokaisen osan tekemistä ja asettavat kaikki paikoilleen. Lopuksi sytytetään kynttilät ja syödään pipareita.

Kommentit
 • Joulupuu on varastettu, poliisit on ovella – vai miten se meni? Testaa, tunnetko joululauluklassikot!

  Osaatko jouluiset hitit ja laulut sanasta sanaan?

  Joululaulut – nuo ihanaiset korvamadot kaikuvat jälleen kodeissa ja kaupoissa. Joululauluilta tuskin kukaan on elämänsä aikana välttynyt, mutta osaatko Sinä ne sanasta sanaan? Valitse mielestäsi sopivin vaihtoehto täyttämään tyhjä kohta ja testaa, oletko joululaulujen lyriikkamestari! Testin jälkeen voit virittäytyä joulutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Klip-klop, klip-klop – Histamiinin joulukalenteri on pop!

  Histamiinin joulukalenteri julkaistiin vuonna 1980.

  Histamiinin joulukalenteri (1980) kertoo Histamiini-hevosen, tallitonttu Rämäkän ja noitaneiti Anelma Unelman joulunodotuksesta. Joulukuu ei ole tälle porukalle se kaikista helpoin – hurrikaani on vienyt Anelma Unelman kodin ja hänen lentopannunsa on epäkunnossa. Entä minne valo katoaa ja miten ihmeessä Rämäkkä saisi muistinsa takaisin?

 • Testaa tietämyksesi Linnan juhlista pintaa syvemmältä

  Oletko Linnan juhlien konkari vai untuvikko?

  Itsenäisyyspäivän juhlaperinne alkoi vuonna 1919 ja tie miljoonien tv-katsojien seuraamaksi kättelyohjelmaksi on ollut monivaiheinen. Mitä ensimmäisellä itsenäisyyspäivän vastaanotolla tapahtui, milloin juhlat peruttiin laman vuoksi ja kuka oli ensimmäinen rokkari Linnassa?

 • Pentti Linkola ja puoli vuosisataa radikaalia sanomaa luonnon puolesta

  Pentti Linkola havahtui luonnon tilaan jo 1950-luvulla.

  Syväekologi Pentti Linkolaa on usein nimitetty Suomen sitkeimmäksi ellei peräti ainoaksi todelliseksi toisinajattelijaksi. Tähän artikkeliin on koottu haastatteluja ja dokumentteja hänen ajattelustaan 50 vuoden ajalta ajalta. Sen ydinsanoma ei ole muuttunut: ihminen ajaa maapalloa kohti katastrofia ja loppumme on lähellä. Ilmastonmuutos on herättänyt monet miettimään tarkemmin hänen viestiään, joka ei ole kevyt eikä mukava, mutta järkyttävällä tavalla ajattomaksi osoittautunut.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto