Hyppää pääsisältöön

1980-luvun musiikkijournalisteja

Kolmessa arkistonäytteessä esittäytyy joukko 1980-luvun rock- ja poplehtimiehiä. Rumba ja Soundi edustivat vakavamielisempää rocklehdistöä, OK-lehti taas kilpaili Suosikin kanssa teinimarkkinoilla.

Rumba julkaisi näytenumeronsa vuonna 1983 ja alkoi ilmestyä säännöllisesti seuraavana vuonna. Sen perustajia olivat eri omakustannelehdissä kannuksensa ansainneet Rami Kuusinen, Kari Kivelä, Leena Lehtinen, Virve Valli sekä edesmenneen Hilseen päätoimittaja Miettinen.

Rumba pyrki ennen kaikkea nostamaan esiin uusia bändejä ja uutta rockia. Sen lukijoiden alkuvaiheen suosikkeja olivat Hanoi Rocks ja "mustahuulibändi" Musta Paraati. Kilpailevan Soundi-lehden vuosiäänestysten kärkisijoja hallitsivat samaan aikaan Popeda ja Eppu Normaali.

Rumban Miettinen ja Waldemar Wallenius olivat silti melko samoilla linjoilla, kun Kamoon-ohjelma pyysi heitä arvioimaan rockvuotta 1985. Helsingin Sanomien Jukka Haurun mukaan rock oli "kuollut kapinana", mutta Walleniuksen ja Miettisen mukaan mistään kapinasta ei ollut edes kyse. "Tarkoitus on pitää hauskaa ja oppia nauttimaan elämästään."

Tom Pyynösen perustama OK-lehti oli perustettu Suosikin kilpailijaksi vuonna 1981. Pyynönen oli vuosina 1975-1976 toiminut päätoimittajana Intro-lehdessä, jonka historia alkoi jo 1960-luvulta. Intro muutti nimensä Helpiksi vuonna 1976, mutta julkaisu yhdistettiin Suosikkiin vuonna 1979.

OK:nkaan kaari ei ollut pitkä. Se siirtyi pian Yhtyneiden Kuvalehtien omistukseen ja myytiin lopulta Suosikin kustantajalle. Oheisessa leikkeessä on haastateltavana mm. pitkän linjan pop-freelancer Kari Helopaltio.

Teksti: Jukka Lindfors