Hyppää pääsisältöön

1980-luvun musiikkijournalisteja

Kolmessa arkistonäytteessä esittäytyy joukko 1980-luvun rock- ja poplehtimiehiä. Rumba ja Soundi edustivat vakavamielisempää rocklehdistöä, OK-lehti taas kilpaili Suosikin kanssa teinimarkkinoilla.

Rumba julkaisi näytenumeronsa vuonna 1983 ja alkoi ilmestyä säännöllisesti seuraavana vuonna. Sen perustajia olivat eri omakustannelehdissä kannuksensa ansainneet Rami Kuusinen, Kari Kivelä, Leena Lehtinen, Virve Valli sekä edesmenneen Hilseen päätoimittaja Miettinen.

Rumba pyrki ennen kaikkea nostamaan esiin uusia bändejä ja uutta rockia. Sen lukijoiden alkuvaiheen suosikkeja olivat Hanoi Rocks ja "mustahuulibändi" Musta Paraati. Kilpailevan Soundi-lehden vuosiäänestysten kärkisijoja hallitsivat samaan aikaan Popeda ja Eppu Normaali.

Rumban Miettinen ja Waldemar Wallenius olivat silti melko samoilla linjoilla, kun Kamoon-ohjelma pyysi heitä arvioimaan rockvuotta 1985. Helsingin Sanomien Jukka Haurun mukaan rock oli "kuollut kapinana", mutta Walleniuksen ja Miettisen mukaan mistään kapinasta ei ollut edes kyse. "Tarkoitus on pitää hauskaa ja oppia nauttimaan elämästään."

Tom Pyynösen perustama OK-lehti oli perustettu Suosikin kilpailijaksi vuonna 1981. Pyynönen oli vuosina 1975-1976 toiminut päätoimittajana Intro-lehdessä, jonka historia alkoi jo 1960-luvulta. Intro muutti nimensä Helpiksi vuonna 1976, mutta julkaisu yhdistettiin Suosikkiin vuonna 1979.

OK:nkaan kaari ei ollut pitkä. Se siirtyi pian Yhtyneiden Kuvalehtien omistukseen ja myytiin lopulta Suosikin kustantajalle. Oheisessa leikkeessä on haastateltavana mm. pitkän linjan pop-freelancer Kari Helopaltio.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto