Hyppää pääsisältöön

Levylaulajaksi Johanna-yhtiöön?

Toimittaja Juha Nykänen tyrkyttäytyy epävireisine kitaroineen koelauluun Johanna Kustannuksen konttoriin. Reissun varsinainen tarkoitus on oppia, miten äänilevy syntyy.

Tietolaatikko

Johanna Kustannus joutui konkurssiin vuonna 1984. Atte Blom perusti vuonna 1989 uuden Johanna Kustannuksen, joka julkaisi äänitteitä Blomin jo konkurssin jälkeen käyttämillä Pyramid- ja Megamania-merkeillä. Johanna Kustannuksen osake-enemmistö siirtyi vuonna 2002 Love Recordsin perintöä ylläpitävälle Love Kustannukselle. Blom erosi yhtiöstä vuonna 2005. Vuonna 2010 Johanna ja Love Kustannus myytiin Universal Musicille.

Johanna Kustannus aloitti levytuotannon vuonna 1979, kun legendaarisen Love Records oli ajautunut konkurssiin. Johannaa johti Loven ex-tuotantopäällikkö Atte Blom, oikeana kätenään tuottaja Pekka Aarnio. Levymerkin artisteja olivat mm. Tuomari Nurmio, Pelle Miljoona, Ratsia, Maukka Perusjätkä, Hanoi Rocks, Dave Lindholm, Rauli Badding Somerjoki ja Kari Peitsamo.

Anna palaa -ohjelmassa wannabe-rocktähti tapaa Johannassa toimistovirkailija Tiina Vuorisen ja tuottaja Pekka Aarnion, joka kertoo artistien valintaperusteista. Kamera seuraa myös Liisa Tavin levytyssessiota Finnvoxin studiossa sekä äänilevyn kaiverrusta ja puristamista MTV:n levytehtaassa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto