Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset 21.12.2010

Video: omalääkärin vastaanotto 21.12.2010

Kilpirauhastulehdus ja verikoearvot”Mitä tarkoittaa S-TPOAb verikoe? Lukemani on nyt 626,79 ja olo todella uupunut. Mitä pitäisi tehdä?”

Se tarkoittaa kilpirauhasvasta-ainemääritystä. Tuo luku, yli 600, kertoo, että vasta-aineita on paljon, T- solujen aloittama ja B- solujen kanssa yhdessä masinoima sota omaa kilpirauhasta vastaan on käynnissä ja kilpirauhanen on tulessa.

Toisin sanoen kyse on autoimmuunityreoidiitista, mutta sen tarkempaa ei pelkän vasta-ainepitoisuuden perusteella voi sanoa. Kyse voi olla Hashimoton taudista taikka Basedowin taudista, ja kilpirauhanen voi olla liikatoiminnan vaiheessa tai vajaatoiminnan vaiheessa.

Korkea vasta-ainetaso ennakoi, että kohta kilpirauhanen alkaa sammua ja se tietää kilpirauhasen vajaatoimintaa kaikkine oireineen. Hoito kuuluu endokrinologian erikoislääkäreille.

Ruokamyrkytyksen oireet

YLE Akuutti

”Mistä erottaa ylensyönnistä johtuvan ähkyn ja pahanolon ja ruokamyrkytyksen?”

Usein, kun sairastutaan oksennus- ja ripulitautiin, on ensimmäinen miete, että söinköhän jotakin sopimatonta. Akuutti ruokamyrkytys voi olla bakteerin tai viruksen aiheuttama. Jos kyse on vaikka stafylokokin pilaamasta ruuasta, iholta tullut bakteeri, niin oireet voivat iskeä tunnissa. Oksentelu, voimakas ripuli, vatsakipuja, voimakas väsymys. Oireet menevät ohi tunneissa, aamulla on jo terve.

Mutta samoja oireita aiheuttavat myös virukset, siis mahatautia aiheuttavat enterovirukset vaikkapa. Ja silloin ruokaa syytetään turhaa. Eikä sitä oireitten perusteella voi sanoa kummasta on kyse. Sen sijaan ylensyönnin erottaa mahataudista se, ettei ylensyönnistä yleensä aiheudu oksentelua, ripulia tai kuumetta.

Hampaiden hoito ja yleinen terveys

YLE Akuutti

”Jos lapsesta asti harjaa hampaat hyvin, niin onko sillä vaikutusta yleiseen terveyteen vanhempana?”

Lyhyesti: kyllä.

Ihmiskunnan terveyttä on edistänyt kaksi merkittävää tekijää: puhdas vesi ja sanitaatio, siis yleinen hygienia. Nämä kaksi meillä on, ja seuraavaksi tärkein tavoite olisi saada kansan suu ja hampaat terveiksi, tämä valtaisa epidemia laannutettua. Hyvähampainen kansakunta olisi paljon nykyistä terveempi ja vauraampi.

Hampaan juuressa oleva tulehdus tarjoaa bakteereille suoran yhteyden leukaluun kautta kaikkialle elimistöön ja systeemiseen verenkiertoon. Samoin tulehdus ikenissä. Kun tutkitaan vaikka läppätulehduksia sydämessä tai proteesitulehduksia lonkassa, niin havaitaan, että siellä on samoja bakteereita kuin suussa. Hampaiden ja suun terveyteen kannattaa siis satsata. Kannattaa panostaa siihen, että vanhemmat osaavat harjata hampaansa oikein, ja siirtää tämän opin lapsillensa aivan pienestä pitäen.

Sitruunaa nitron sijaan

YLE Akuutti

”Viitaten ohjelmaanne 19.10., jossa käsiteltiin greipin vaikutusta sydänsairauksiin. Kittilän kunnan Kallon kylässä on ties kuinka kauan käytetty sitruunaa nitrojen korvikkeena. Kerrotaan, että eräs mies oli niin heikossa kunnossa, ettei pystynyt juuri mihinkään sydänvaivan vuoksi, mutta hän oli parantanut itsensä sitruunajuoman avulla niin että nitrot oli saanut jättää pois. Todisteeksi hän oli lappanut sorakuorman lapiolla traktorin lavalle. Resepti on yksinkertainen, kuumaan veteen lisätään sitruunaviipaleita ja sokeria, ja seoksen haalennettua lisätään hiivaa mieltymyksen mukaan, annetaan käydä, jonka jälkeen juoma on nautittavissa.”

Nitrothan laajentavat laskimoita ja vähentävät veren paluuta sydämeen. Näin sydämen työmäärä vähenee ja rintakipu hellittää. Sellaiseen tutkimustulokseen, jossa sitruunalla olisi nitron kaltaisia vaikutuksia, ei ole missään päästy. On vaikea sanoa, mihin tämän sitruunajuoman vaikutus siis perustuu. Alkoholiahan tuossa juomassa taitaa olla, ja kautta aikain on otettu konjakkia rintakipuun… Vaan ei siitä nitron korvikkeeksi ole. Mutta kyllä sitruunan flavonoidit hyväksi sydämelle silti ovat!

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 3.11.2015