Hyppää pääsisältöön

Rock-Suomi-bonuksia 8: Takapirut

Rockia ei tehdä ainoastaan soittotaidolla tai asenteella. Tuottajat, äänittäjät, levypomot, managerit, journalistit ja roudarit ovat musiikin välttämättömiä taustavaikuttajia.

Vaikka rockin ytimessä on aina musiikillinen kokemus, artistien ja yleisön kohtaaminen, tapahtuu merkittävä osa rockmaailman rakentamisesta kulisseissa, piilossa suurelta yleisöltä ja julkisuudelta.

Joku löytää kiinnostavan musiikin, joku tuottaa ja joku tarjoaa puitteet, joku tekee diilit ja hoitaa karikot, joku kertoo musiikista maailmalle ja joku antaa sille visuaalisen ilmeen.

Aina jonkun täytyy myös pitää pyörät pyörimässä ja tehdä raaka työ siellä, missä musiikkia esitetään. Näillä ihmisillä on omat tarinansa siitä, millaista rock on ammattina, urana ja tapana elää.

Teksti: Yle Teema/Rock-Suomi

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto