Hyppää pääsisältöön

Naisten tunti oli Ylen ensimmäinen feministinen radio-ohjelma

Ylen radiouudistuksen yhteydessä vuonna 1990 Päivi Istala sai läpi ideansa Naisten tunnista, naisten omasta jokasunnuntaisesta feministisestä radio-ohjelmasta. Naisten tunti pysyi Yle Radio Suomen ohjelmistossa 12 vuotta, vuoden 2003 alkupuolelle saakka. Esiin nousi vaiettuja aiheita, kuten naisiin kohdistuva väkivalta tai prostituutio, jonka näkyvyyttä Itä-Euroopan mullistukset lisäsivät. Päihteiden väärinkäyttö oli esillä useissa kokonaisuuksissa. Artikkeliin on koottu muistetuimpia näytteitä ohjelmasarjasta vuosien varrelta.

Naisten tunti oli laatuaan ensimmäinen feministinen sarja Yleisradiossa. Kaikkien aikojen ensimmäisen ohjelman aiheita olivat mm. roolikasvatus, läheisriippuvuus ja naisten palkkaus. Ohjelman höysteenä kuultiin myös runoja liiketyöntekijän elämästä.

Naisten tunti sai melko pian seurakseen Naisten illan (suoran lähetyksen, jota tehtiin 6-8 kertaa vuodessa) ja muutamaksi vuodeksi myös Naisten vartin. Lukuisa freelance-toimittajien joukko oli mukana tekemässä Naisten tunnin juttuja.

Naisten tunnilla oli myös omat vaaliohjelmat, ja ohjelmassa käytiin keskustelua EU:iin liittymisestä. Esillä olivat niin politiikan naiset kuin lasikattoa jyskyttävät naistutkijatkin.

Verenpainettakin Naisten tunti saattoi nostaa. Sikapalkinto "mustine helmineen" tuli tutuksi niille, jotka olivat julkisesti esittäneet naisia mitätöiviä tai halventavia näkemyksiä. Sikapalkintoja jaettiin sekä miehille että naisille, arkkipiispasta toimittajakollegoihin.

Tammikuussa 1991 Naisten tunnissa puhuttiin illan verran naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Studiokeskustelun ja haastattelujen lisäksi ohjelmassa kuultiin myös lähetykseen soittaneiden naisten puheenvuoroja.

Elo-syyskuussa 1991 Hanasaaren kulttuurikeskuksessa pohdittiin naisen asemaa tiedotusvälineissä. Onko naispäätoimittajalla naisnäkökulma, ja milloin nainen on uutisaihe? Ohjelmassa jaetaan myös Naisten tunnin Musta helmi –kunniamerkit Helsingin Sanomille ja Kauppalehden Lauri Halveelle.

Saksan uusi naisliike Frauenbewegung alkoi syksyllä 1971 vaatimuksella vapaasta aborttioikeudesta. 15-vuotias feministilehti Emma kamppaili 90-luvulla saman asian puolesta edelleen. Maailman ensimmäinen naisten "road movie" Thelma ja Louise sai ensi-iltansa Suomessa marraskuussa 1991.

Miten naisen suhde alkoholiin eroaa miehen suhteesta siihen? Suorassa lähetyksessä maaliskuussa puhuttiin tabuaiheesta.

Liettualaisten vanha kulttipaikka, kymmenien tuhansien ristien täyttämä Ristimäki jyrättiin matalaksi neuvostovallan aikana, mutta öisin ristit ilmestyivät sinne uudestaan. Millainen on naisen elämäntilanne oloissa, joissa asunnon lämpötila on 10 astetta celsiusta?

Missasivatko Suomen naiset elämänsä tilaisuuden presidentinvaaleissa 1994. Valtiotieteen lisensiaatti Riitta Jallinoja ja projektinjohtaja Marianne Laxen keskustelevat.

Helmikuussa 1995 pidettiin Seatlessa, USA:ssa 1500 naisen Northwest International Women´s Conference. Reportaasissa ovat äänessä mm. Sweet Honey in the Rock -yhtyeen Ysaye Barnwell ja runoilija Maya Angelou.

AKT ottaa varaslähdön naistenpäivään. Haastateltavina naisia, jotka pyörittävät maailmaa kuljettamalla ja kiskomalla.

Naisten tuntia seurasi vuosina 2003–2006 radioitu Moninainen-ohjelma, joka aihepiiriltään oli edeltäjäänsä laaja-alaisempi. Mukaan tulivat erityisryhmät: syrjäytyneet, maahanmuuttajat, etniset ja muut erilaiset vähemmistöt. Moninaisessa oli tapanina 2004 aiheena samana syksynä ilmestynyt Mummokirja. Haastateltavana on SKS:n kirjallisuusarkiston johtaja Anna Makkonen.