Hyppää pääsisältöön

Nesteen pulmaöljy

Uusi direktiivi määrää kaikki EU-maat lisäämään biopolttoaineiden käyttöä liikenteessä. Suomalainen Neste Oil on haistanut markkinaraon: Yhtiö päätti ryhtyä maailmanvalloitukseen uusiutuvalla dieselillään. MOT-ohjelma kertoo Nesteen pulmallisen palmuöljyn vaiheista.

Singaporeen ja Rotterdamiin valmistuu pian kaksi uutta Neste Oilin biopolttoainelaitosta, joiden tuotanto menee kokonaan vientiin. Yli miljardin euron investoinneilla yhtiö viisinkertaistaa biopolttoaineen tuotantonsa.

Neste Oilin biopolttoaine valmistetaan ainakin toistaiseksi pääosin palmuöljystä. Singaporen laitos rakennettiin varta vasten lähelle Indonesian ja Malesian öljypalmuviljelmiä. Alueella ei ole tarjolla merkittäviä määriä muita raaka-aineita.

Mutta osasiko Neste Oil ennakoida, että palmuöljystä tulisi vielä ongelmia? MOT:n haastattelemat tutkijat pitävät raaka-ainetta ympäristöeduiltaan kyseenalaisena - tai jopa haitallisena.

Nyt palmuöljyn pulmallisuuteen on havahtunut myös Euroopan komissio. Miten käy Neste Oilin, jos sen biopolttoaine ei kelpaakaan direktiivin mukaiseksi?

MOT:n kuvausryhmä vieraili Indonesiassa palmuöljyviljelmillä ja öljypuristamoissa. Suurella plantaasilla odoteltiin Neste Oilin väkeä vierailulle. Kyläläiset puolestaan olivat vihoissaan, koska plantaasi oli vienyt heiltä maat.

Teksti: MOT toimitus

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto