Hyppää pääsisältöön

Nesteen pulmaöljy

Uusi direktiivi määrää kaikki EU-maat lisäämään biopolttoaineiden käyttöä liikenteessä. Suomalainen Neste Oil on haistanut markkinaraon: Yhtiö päätti ryhtyä maailmanvalloitukseen uusiutuvalla dieselillään. MOT-ohjelma kertoo Nesteen pulmallisen palmuöljyn vaiheista.

Singaporeen ja Rotterdamiin valmistuu pian kaksi uutta Neste Oilin biopolttoainelaitosta, joiden tuotanto menee kokonaan vientiin. Yli miljardin euron investoinneilla yhtiö viisinkertaistaa biopolttoaineen tuotantonsa.

Neste Oilin biopolttoaine valmistetaan ainakin toistaiseksi pääosin palmuöljystä. Singaporen laitos rakennettiin varta vasten lähelle Indonesian ja Malesian öljypalmuviljelmiä. Alueella ei ole tarjolla merkittäviä määriä muita raaka-aineita.

Mutta osasiko Neste Oil ennakoida, että palmuöljystä tulisi vielä ongelmia? MOT:n haastattelemat tutkijat pitävät raaka-ainetta ympäristöeduiltaan kyseenalaisena - tai jopa haitallisena.

Nyt palmuöljyn pulmallisuuteen on havahtunut myös Euroopan komissio. Miten käy Neste Oilin, jos sen biopolttoaine ei kelpaakaan direktiivin mukaiseksi?

MOT:n kuvausryhmä vieraili Indonesiassa palmuöljyviljelmillä ja öljypuristamoissa. Suurella plantaasilla odoteltiin Neste Oilin väkeä vierailulle. Kyläläiset puolestaan olivat vihoissaan, koska plantaasi oli vienyt heiltä maat.

Teksti: MOT toimitus

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto