Hyppää pääsisältöön

Nesteen pulmaöljy

Uusi direktiivi määrää kaikki EU-maat lisäämään biopolttoaineiden käyttöä liikenteessä. Suomalainen Neste Oil on haistanut markkinaraon: Yhtiö päätti ryhtyä maailmanvalloitukseen uusiutuvalla dieselillään. MOT-ohjelma kertoo Nesteen pulmallisen palmuöljyn vaiheista.

Singaporeen ja Rotterdamiin valmistuu pian kaksi uutta Neste Oilin biopolttoainelaitosta, joiden tuotanto menee kokonaan vientiin. Yli miljardin euron investoinneilla yhtiö viisinkertaistaa biopolttoaineen tuotantonsa.

Neste Oilin biopolttoaine valmistetaan ainakin toistaiseksi pääosin palmuöljystä. Singaporen laitos rakennettiin varta vasten lähelle Indonesian ja Malesian öljypalmuviljelmiä. Alueella ei ole tarjolla merkittäviä määriä muita raaka-aineita.

Mutta osasiko Neste Oil ennakoida, että palmuöljystä tulisi vielä ongelmia? MOT:n haastattelemat tutkijat pitävät raaka-ainetta ympäristöeduiltaan kyseenalaisena - tai jopa haitallisena.

Nyt palmuöljyn pulmallisuuteen on havahtunut myös Euroopan komissio. Miten käy Neste Oilin, jos sen biopolttoaine ei kelpaakaan direktiivin mukaiseksi?

MOT:n kuvausryhmä vieraili Indonesiassa palmuöljyviljelmillä ja öljypuristamoissa. Suurella plantaasilla odoteltiin Neste Oilin väkeä vierailulle. Kyläläiset puolestaan olivat vihoissaan, koska plantaasi oli vienyt heiltä maat.

Teksti: MOT toimitus

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto