Hyppää pääsisältöön

Vertailussa e-kirjojen lukulaitteet

Kuluttajille on tarjolla monenlaisia sähköisten kirjojen lukemiseen tarkoitettuja laitteita. Kuningaskuluttaja vertaili lukulaitteiden ominaisuuksia ja kertoo, miten pääset e-kirjan kanssa alkuun.

E-kirjojen lukulaitteet on tarkoitettu nimenomaan kirjojen lukemiseen. Niillä ei saa yhteyttä internetiin. Kirjat on ostettava ja ladattava lukulaitteelle oman tietokoneen kautta.

Lukulaitteet ovat kevyitä ja pieniä, noin puolen A4-arkin kokoisia. Pienestä koosta huolimatta lukulaitteelle voi ladata satoja kirjoja.

Lukulaitteen näyttö on silmälle ystävällisempi kuin tietokoneen ruutu. Teksti on kirjoitettu erityisellä tietokonemusteella. Näytössä ei myöskään ole taustavaloa, joten se välky eikä heijastele. Huononäköisiä ilahduttanee mahdollisuus suurentaa tekstin kokoa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikilla Suomesta ostetuilla, suomeksi toimivilla lukulaitteilla voi lukea kaikista suomalaisista e-kirjakaupoista ostettuja kirjoja. Suomalaisilla kaupoilla on käytössä sama DRM-kopiosuojaus ja sen purkava Adoben lukuohjelma. Heti kun mennään maailmalle, kopiosuojaukset sotkevat tilannetta.

E-kirjan ostaminen nettikaupasta on samanlaista kuin mikä muu tahansa nettiostaminen. Kirjat maksetaan yleensä pankki- tai luottokortilla. Kopiosuojaamattomia kirjoja saa myös aivan ilmaiseksi. Jotkut kirjastot ovat jo aloittaneet e-kirjojen lainaamisen. Tämä toiminta on kuitenkin vasta aivan alussa.

E-kirjat siis ostetaan tai lainataan internetistä ja siirretään sen jälkeen omalle tietokoneelle. Tätä varten tarvitaan erillinen lukuohjelma. Lukuohjelma muuttaa bitit kirjaimiksi ja purkaa useimmissa kirjoissa olevan kopiosuojauksen. Lukuohjelmasta kirja on vielä siirrettävä lukulaitteelle.

E-kirjakauppojen suomenkielinen valikoima on vielä melko pieni. Lukulaitteet maksavat nyt pari sataa euroa tai siitä ylöspäin.

Teksti: Virpi Väisänen / TV1 Kuningaskuluttaja ja Samuli Sulamäki

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto