Hyppää pääsisältöön

Stressistä palautuminen

Joulu on jo ovella, näin lauletaan tutussa joululaulussa. Tämä tarkoittaa sitä, että monilla on alkamassa myös kauan kaivattu joululoma. Usealle suomalaiselle raskaan työn raatajalle se merkitsee rauhaa ja lepoa. Lepoa moni työläinen tarvitseekin, sillä esimerkiksi Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen on lievästi uupunut työnsä takia.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan teettämän arvotutkimuksen mukaan 82 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että suomalaisilla työpaikoilla työskennellään ylikierroksilla ja niin korkean paineen alla, että moni palaa ennenaikaisesti loppuun. Tämän päivän työkulttuurissa työnantaja vaatii sitoutumista, esimies tahtoo nopeasti tulosta, työ kiehtoo ja aikataulut painavat päälle. Etätyön ansiosta työpäivä jatkuu vielä kotonakin. Elämme 24 tunnin yhteiskunnassa, jossa työt seuraavat kaikkialle ja jossa yhä useampi on alati hälytysvalmiudessa aina avoinna olevine kännyköineen.

Miten tästä oravanpyörästä pitäisi palautua? Entä millä keinoin työasiat saa pois päästä pyörimästä? Kuinka tärkeää on palautua myös lyhyemmällä tähtäimellä eikä aina vaan odottaa sitä lomaa? Palautumisen tärkeydestä ovat keskustelemassa palautumiseen perehtynyt Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen sekä toinen Hidasta elämää -nettisivuston perustajista Sanna Wikström. Kati Keinonen haastattelee.

 

 

Linkit:

 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys