Hyppää pääsisältöön

Tiernapoikain kuvaelma kertoo ikivanhaa tarinaa

Joulun alla kiertelevien tiernapoikien perinne elää erityisen vahvana Pohjois-Pohjanmaalla Oulun seudulla. Esiintymään halukkaita ryhmiä on aina ollut paljon. Sittemmin joulumarkkinoille ovat tulleet tasa-arvon nimissä myös tiernatytöt.

Ikivanha laulunäytelmä on kiehtonut sekä lapsia että aikuisia. Vanhassa kuvaelmassa, johon aikojen saatossa on tarttunut historiallisia kerroksia ja jopa käännösvirheitä, kerrotaan kuningas Herodeksesta ja itämaan tietäjien matkasta Jeesus-lapsen luo.

Oulun seudulla perinne on siirtynyt sukupolvelta toiselle 1800-luvulta lähtien. Vuonna 1961 kuvatussa filmissä on näytteitä Oulun murteen vaikutuksesta tarinaperinteeseen.

Kun esitykset tuottavat laulajille mukavasti taskurahaa, entisaikaan ryhmien välille syntyi joskus jopa tappeluita. Tästä syystä tiernapojat joutuivat aikoinaan antamaan laulunäytteen Oulun poliisiasemalla, jossa ryhmien väliset reviirit jaettiin.

Sittemmin joulumarkkinoille ovat tulleet tasa-arvon nimissä myös tiernatytöt.Oulussa esiintyvistä tiernaryhmistä jo vähintään puolet on tyttöjä. Ja taso on edelleen niin kova, että vain parhaat menestyvät. Uudemmat poika- ja tyttöryhmien kovat harjoitukset ja näytteet kertovat siitä, että perinnettä vaalitaan edelleenkin tarkasti.

Tietolaatikko

Vuonna 1961 Oulussa kuvatussa filmissä Oulun Lyseon tiernapojat esiintyvät oululaisissa kodeissa johtajanaan Atte Miettinen. Vanhoja perinteitä muistelee talousneuvos Väinö Huotari.
Filmissä on kaksi tiernapoikaryhmää. Toisessa ovat Mauno Kurunlahti, Kari Hyvärinen, Pekka Rönkä ja Markku Moilanen. Toisen ryhmän jäseniä ovat Matti Mölsä, Risto Koivisto, Pekka Holström ja Risto Polvela.
Vuoden 2001 Tiernapoikakilpailusta kertovassa jutussa Herodes on Jyri Tuulos, Murjaanien kuningas Lauri Sarviaho, Knihti Ilkka Pasanen ja Mänkki Vennu Ruonala.
Tiernatyttöinä haastatellaan 1997 Anna Sofia Elomaata ja Saila Kukkolaa.
Ohjelma on lisätty Elävään arkistoon joululahjaksi palvelun käyttäjille.


Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto