Hyppää pääsisältöön

Tiernapoikain kuvaelma kertoo ikivanhaa tarinaa

Joulun alla kiertelevien tiernapoikien perinne elää erityisen vahvana Pohjois-Pohjanmaalla Oulun seudulla. Esiintymään halukkaita ryhmiä on aina ollut paljon. Sittemmin joulumarkkinoille ovat tulleet tasa-arvon nimissä myös tiernatytöt.

Ikivanha laulunäytelmä on kiehtonut sekä lapsia että aikuisia. Vanhassa kuvaelmassa, johon aikojen saatossa on tarttunut historiallisia kerroksia ja jopa käännösvirheitä, kerrotaan kuningas Herodeksesta ja itämaan tietäjien matkasta Jeesus-lapsen luo.

Oulun seudulla perinne on siirtynyt sukupolvelta toiselle 1800-luvulta lähtien. Vuonna 1961 kuvatussa filmissä on näytteitä Oulun murteen vaikutuksesta tarinaperinteeseen.

Kun esitykset tuottavat laulajille mukavasti taskurahaa, entisaikaan ryhmien välille syntyi joskus jopa tappeluita. Tästä syystä tiernapojat joutuivat aikoinaan antamaan laulunäytteen Oulun poliisiasemalla, jossa ryhmien väliset reviirit jaettiin.

Sittemmin joulumarkkinoille ovat tulleet tasa-arvon nimissä myös tiernatytöt.Oulussa esiintyvistä tiernaryhmistä jo vähintään puolet on tyttöjä. Ja taso on edelleen niin kova, että vain parhaat menestyvät. Uudemmat poika- ja tyttöryhmien kovat harjoitukset ja näytteet kertovat siitä, että perinnettä vaalitaan edelleenkin tarkasti.

Tietolaatikko

Vuonna 1961 Oulussa kuvatussa filmissä Oulun Lyseon tiernapojat esiintyvät oululaisissa kodeissa johtajanaan Atte Miettinen. Vanhoja perinteitä muistelee talousneuvos Väinö Huotari.
Filmissä on kaksi tiernapoikaryhmää. Toisessa ovat Mauno Kurunlahti, Kari Hyvärinen, Pekka Rönkä ja Markku Moilanen. Toisen ryhmän jäseniä ovat Matti Mölsä, Risto Koivisto, Pekka Holström ja Risto Polvela.
Vuoden 2001 Tiernapoikakilpailusta kertovassa jutussa Herodes on Jyri Tuulos, Murjaanien kuningas Lauri Sarviaho, Knihti Ilkka Pasanen ja Mänkki Vennu Ruonala.
Tiernatyttöinä haastatellaan 1997 Anna Sofia Elomaata ja Saila Kukkolaa.
Ohjelma on lisätty Elävään arkistoon joululahjaksi palvelun käyttäjille.


Kommentit