Kylmä vesi kiehtoo, aiheuttaa riippuvuutta ja synnyttää vahvoja elämyksiä. Avantouimarit kuvailevat harrastuksensa auttaneen viluisuuteen, stressiin sekä moniin kolotuksiin ja murheiseen mieleen. A-studion raportissa käydään avantouinnin avoimissa Suomen mestaruuskilpailuissa Vierumäellä ja haastatellaan avantouintiin hurahtaneita harrastajia sekä avanto- ja savusaunaelämyksiä järjestäviä yrittäjiä.
Vielä 1950-luvulla kylissä oli yhteisiä savusaunoja ja avantopaikkoja, joiden äärellä ihmiset tapasivat toisiaan. Myös metsämiehet karaisivat itseään kylmää vastaan avannossa.
Kämäräisen veljekset Kuusamosta tarjoavat avanto- ja savusaunaelämyksiä perinteitä kunnioittaen. Sitä kautta myös Suomeen saapuvat turistit ovat päässet kokeilemaan hyiseen veteen pulahtamista. Innokkaimpia avantouimareita ovat Kämäräisen mukaan ranskalaiset.
Dosentti Pirkko Huttunen Oulun yliopistosta on tutkinut avantouinnin vaikutuksia ja todennut sen lisäävän kylmänsietokykyä, stressinsietokykyä sekä vastustuskykyä infektioita vastaan.
Hyinen avanto on tuonut helpotusta myös selkä-, niska- ja hartiaseudun kipuihin. Lisäksi sen on sanottu vähentävän masentuneisuutta, astmaoireita ja nukahtamisvaikeuksia.
Avantouinti auttaa reumaa ja fibromyalgiaa sairastavia, sillä kylmä lievittää kipua ja rauhoittaa niveltulehdusta. Heinolan reumasairaalasta matkattiin 50-luvulla reellä avantouintipaikalle. Nyt vanha hoitomuoto on jälleen käytössä, kertoo Risto Isomeri Reumasäätiöstä.
Avantouinnin suosio on kasvanut vuosi vuodelta, samoin myös avantouinnin SM-kisojen osanottajamäärä. Vuoden 2011 kisoihin odotellaan jo tuhatta uimaria.
Tietolaatikko
Valtakunnallisen avantouinti-toiminnan aloitti 1980-luvulla tamperelainen Avantouintiseura Norppa, kunnes seuran puheenjohtajan Lauri Huovilan aloitteesta Suomen Latu otti avantouinnin osaksi kuntoliikuntatoimintaansa. (Lähde: Wikipedia)
Vuonna 1990 Suomen Latu ja Avantouintiseura Norppa kutsuivat avantouimareita ja asiasta kiinnostuneita harrastajia eri puolilta Suomea Avantouinti- ja karaisupäivään Hyvinkäälle keskustelemaan lajin valtakunnallista järjestäytymisestä. Vuonna 1992 perustettiin Suomen Ladun Avantouintiklubi, jonka tehtäviksi määriteltiin lajin koordinointi ja kehittäminen valtakunnallisella tasolla. (Lähde: Wikipedia)
Talviuinti on yksi viime vuosien suosituimpia kunto- ja terveysliikuntalajeja. Viimeisten tutkimusten mukaan säännöllisesti, vähintään kerran viikossa talviuintia harrastaa 100 000 suomalaista ja lajin kokeilijoita on yli puoli miljoonaa. (lähde: Suomen latu)
Avantouinnin aiheuttama hyvänolontunne johtuu hormoneista. Stressihormonien, kuten kortisoli- ja adrenaliinihormonien vapautuminen ensin kiihtyy ja sitten laskee kylmässä vedessä.
Avantouintia ei suositella sydämen tai verenkiertoelimistön ongelmista kärsiville.