Hyppää pääsisältöön

Herttoniemen hyppyrimäki

Herttoniemen hyppyrimäki oli 1950-luvun talvina ahkerassa käytössä. Siellä järjestettiin näyttäviä mäkikisoja.

Vuonna 1953 sankassa lumisateessa käytyä kisaa oli saapunut seuraamaan runsaasti yleisöä. Lahtelaisten menestys kisoissa oli ylivoimaista. Nuorten sarjan voittajaksi ponnisti Torsti Reijula.

Yleisen sarjan voiton vei vuoden 1951 Suomen mestari Veikko Salmenranta. Mukana tiukassa taistossa olivat myös Pentti Heino, Pentti Uotinen ja Rafael Viljamaa.

Lämpimästi paistava kevätaurinko oli pehmittänyt Herttoniemen mäen, joten hypyt jäivät lyhyiksi. Vuonna 1957 käydyn hyppykisan voiton vei moninkertainen Suomen mestari Eino Kirjonen.

Vuonna 1958 järjestettiin kansainväliset hiihtokilpailut Herttoniemen maastossa ennen Lahdessa alkavia hiihdon MM-kilpailuja. Näemme välähdyksiä mäkihyppykilpailusta, jossa Pekka Airaksinen hyppää kolmanneksi, ja voittajaksi liitelee Japania edustava mäkimies Eto.

Helsingin Herttoniemen mäessä hypättiin tiukka kisa myös talvella 1959. Mukana tuolloin olivat mm. Pekka Airaksinen, Sune Holmberg Ruotsista sekä vuoden 1958 MM-hopeamies Ensio Hyytiä, joka hyppäsi kilpailun voittoon. Raimo Vitikainen sijoittui toiseksi. Eino Kirjonen ponnisti myös pitkälle mutta kaatui hyppynsä.

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin 1930-1970-luvuilla pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto