Hyppää pääsisältöön

Kokki Kolmonen syö seisovasta pöydästä

Jaakko Kolmonen tutustuu Suomen ja Ruotsin väliä liikennöivän autolautan seisovaan pöytään ja ohjeistaa kuinka noutopöydästä tulee syödä.

Ruotsinlaivojen notkuvat noutopöydät ovat jäänet monelle suomalaiselle mieleen lapsuuden risteilymatkoilta. Edelleen seisovaan pöytään pääsy on monelle laivamatkan kohokohta, vuodesta toiseen pöydän antimet innostavat laivamatkustajia ahmimaan itsensä ähkyyn asti.

Ohjelman aluksi laivan kokit ja kylmäköt esittelevät seisovaan pöytään kuuluvia herkkuja ja valmistavat ne nälkäiselle risteilyväelle tarjoiltaviksi.

Kun laivan noutopöytään päästään saattavat jotkut olla niin lomatunnelmissa että käytöstavat unohtuvat. Laivan hovimestari Tom Lindholm kertoo oikeaoppisesta noutopöytäetiketistä ja siitä miten seisovassa pöydässä ei pidä syödä.

Yksi hyvin yleinen virhe tapahtuu lähes aina ruotsinlaivojen noutopöydissä: ihmiset tuuppivat ja tönivät ja sääntäävät kuin karjalauma ruuan kimppuun. Kannattaa kuitenkin rauhassa istua ensin omaan pöytään, sillä seisovasta pöydästä ei ruoka lopu kesken.

Tietolaatikko

Seisova pöytä eli noutopöytä tarkoittaa ruoan tarjoilutapaa, jossa jokainen noutaa itse ruokansa ja juomansa. Noutopöydässä voi olla tarjolla kylmiä ja lämpimiä ruokia sekä jälkiruokia

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto