Hyppää pääsisältöön

Hannu Salama lukee Juhannustansseja

Hannu Salaman vuonna 1964 ilmestynyt Juhannustanssit aiheutti kirjasodan. Kun prosessi oli lopullisesti takana, kirjailija pyydettiin vuonna 1969 television juhannusohjelmaan lukemaan otteita skandaaliromaanistaan.

Juhannustanssit on yhden vuorokauden sisään ajoittuva naturalistinen kuvaus maaseudun tanssipaikalla juhlivista juurettomista kaupunkilaisista ja paikkakuntalaisista. Runsaan ryyppämisen ja naimisen täyttämä keskikesän tapahtuma päättyy tuhoisaan kolariin.

Vaikka räyhääminen ja peittelemätön sukupuolisuus eivät kaikkia viehättäneet, Salamaa kiiteltiin kansanomaisen puheen onnistuneesta vangitsemisesta ja herkästä sillanpäälaisesta kesäyön kuvauksesta.

Kai Laitinen luonnehtii kirjaa teoksessaan Suomen kirjallisuus 1917–1967: "Kieltämättä Juhannustanssit onkin rosoinen, monella tapaa ankea ja armoton kirja - se on umpikujien ja epäonnistumisien, myttyyn menneen juhlan kuvaus - mutta jos tarkastelee sitä kokonaisuutena, alkaa rakenteen johdonmukaisuus, henkilökuvauksen terävyys ja symbolien osuvuus kiinnittää huomiota."

Romaaniin sisältynyt humalainen pilasaarna loukkasi eräitä uskovaisia. Kirjailija joutui oikeuteen jumalanpilkasta. Salama tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen, josta presidentti Kekkonen hänet armahti. Teoksesta poistettiin tuomion tuonut osuus.


Vuonna 1969 taltioidussa ohjelmassa Salama lukee kirjastaan vaarattomampia otteita: kuvauksen Paavo Kenttäläisestä, joka himoitsee velipuolensa vaimoa Kirstiä, sekä kohtauksen, jossa kokon sytyttäjät ovat saada aikaan suurpalon.

Lisäksi hän lukee sanomalehdestä juhannusaiheisen runon. Oikeaa juhannustunnelmaa luodaan lisäksi olutpullolla ja tupakan imaisuilla.