Hyppää pääsisältöön

Puutalojen Turku

Ohjelmassa käsitellään Suomen vanhimman kaupungin historiaa rakentamisen näkökulmasta. Vuonna 1979 kysyttiin, häviääkö kaikki historiallisesti arvokas, kun rakennetaan uutta Turkua.

Turun palo vuonna 1827 tuhosi suurimman osan kaupungista. Samalla tuhoutuivat silloiset asuinrakennukset, puutalot. Aikanaan tulelta säästyneet Luostarinmäen puutalot määrättiin purettavaksi pois Engelin suunnitteleman uuden kaupungin tieltä. Syrjäinen kaupunginosa unohtui kuitenkin paikalleen eikä uusi asemakaava vuonna 1897 ulottunut sinne.

Alueelle perustettiin Käsityöläismuseo 1940-luvulla. Luostarinmäen lisäksi kaupungissa on säilynyt kokonaisia puutalokortteleita, joissa voi aistia 1900-luvun alun tunnelmaa. Ohjelmassa tutustutaan muun muassa Raunistulan, Kähärin ja Pohjolan puutaloihin ja niiden asukkaisiin.

1970-luvun lopun turkulaisia mietityttää puutalojen tulevaisuus, kun samalla ympäröivillä rakennustyömailla rakennetaan moderneja kivitaloja.

Keskustele