Hyppää pääsisältöön

Puutalojen Turku

Ohjelmassa käsitellään Suomen vanhimman kaupungin historiaa rakentamisen näkökulmasta. Vuonna 1979 kysyttiin, häviääkö kaikki historiallisesti arvokas, kun rakennetaan uutta Turkua.

Turun palo vuonna 1827 tuhosi suurimman osan kaupungista. Samalla tuhoutuivat silloiset asuinrakennukset, puutalot.

Aikanaan tulelta säästyneet Luostarinmäen puutalot määrättiin purettavaksi pois Engelin suunnitteleman uuden kaupungin tieltä. Syrjäinen kaupunginosa unohtui kuitenkin paikalleen eikä uusi asemakaava vuonna 1897 ulottunut sinne. Alueelle perustettiin Käsityöläismuseo 1940-luvulla.

Luostarinmäen lisäksi kaupungissa on säilynyt kokonaisia puutalokortteleita, joissa voi aistia 1900-luvun alun tunnelmaa. Ohjelmassa tutustutaan muun muassa Raunistulan, Kähärin ja Pohjolan puutaloihin ja niiden asukkaisiin.

1970-luvun lopun turkulaisia mietityttää puutalojen tulevaisuus, kun samalla ympäröivillä rakennustyömailla rakennetaan moderneja kivitaloja.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto