Hyppää pääsisältöön

Wettenhovi-Aspa ja utopia Suomen mahdista

Omalaatuinen monitaiteilija Sigurd Wettenhovi-Aspa (1870-1946) pyrki osoittamaan suomen kielen ihmiskunnan alkukieleksi. Pyramidit olivat alun perin "pyhät raamit", muumio "muu mies" ja Abu Simbel "Simpele".

Wettenhovi-Aspa oli maalari, kuvanveistäjä, runoilija, säveltäjä, kielimies, rotuteoreetikko, keksijä, kanava-arkkitehti, vapaamuurari, punavankileirin päällikkö, egyptologi, Hitleriä ihaileva fennomaani ja astronomi.

Ennen kaikkea hänet muistetaan mielikuvituksellisista kielitieteellisistä teorioistaan. Suomalaiset olivat Wettenhovi-Aspan mukaan alkujaan kotoisin Jaavalta. He kulkeutuivat Egyptiin (eli Äijäkupittaalle), jossa perustivat mahtavan kulttuurin.

Fenno-egyptiläinen kulttuurivaikutus hedelmöitti sittemmin koko Euroopan. Todisteena tästä ovat lukemattomat nimet: Venetsia ("venesija"), Buckingham ("Pukinhamina"), Pariisi ("Parisaaret"), Shakespeare ("se Haaksenperä") jne.

Wettenhovi-Aspa ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen tämän lajin teoreetikko Suomessa. Mm. 1700-luvulla elänyt Daniel Juslenius uskoi suomalaisten olevan yksi Israelin kadonneista heimoista. Vielä omanakin aikanaan Aspalla oli historiaa harrastelevia hengenheimolaisia eri puolilla Eurooppaa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto