Hyppää pääsisältöön

Wettenhovi-Aspa ja utopia Suomen mahdista

Omalaatuinen monitaiteilija Sigurd Wettenhovi-Aspa (1870-1946) pyrki osoittamaan suomen kielen ihmiskunnan alkukieleksi. Pyramidit olivat alun perin "pyhät raamit", muumio "muu mies" ja Abu Simbel "Simpele".

Wettenhovi-Aspa oli maalari, kuvanveistäjä, runoilija, säveltäjä, kielimies, rotuteoreetikko, keksijä, kanava-arkkitehti, vapaamuurari, punavankileirin päällikkö, egyptologi, Hitleriä ihaileva fennomaani ja astronomi.

Ennen kaikkea hänet muistetaan mielikuvituksellisista kielitieteellisistä teorioistaan. Suomalaiset olivat Wettenhovi-Aspan mukaan alkujaan kotoisin Jaavalta. He kulkeutuivat Egyptiin (eli Äijäkupittaalle), jossa perustivat mahtavan kulttuurin.

Fenno-egyptiläinen kulttuurivaikutus hedelmöitti sittemmin koko Euroopan. Todisteena tästä ovat lukemattomat nimet: Venetsia ("venesija"), Buckingham ("Pukinhamina"), Pariisi ("Parisaaret"), Shakespeare ("se Haaksenperä") jne.

Wettenhovi-Aspa ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen tämän lajin teoreetikko Suomessa. Mm. 1700-luvulla elänyt Daniel Juslenius uskoi suomalaisten olevan yksi Israelin kadonneista heimoista. Vielä omanakin aikanaan Aspalla oli historiaa harrastelevia hengenheimolaisia eri puolilla Eurooppaa.

Teksti: Jukka Lindfors