Hyppää pääsisältöön

Peltilelut, leluista keräilykohteiksi

Nostalgia ja innostus vanhoihin esineisiin sekä designiin ajoi 1950-luvulla varttuneen Hannu Pekkarisen keräilemään aikuisiällä vanhoja peltileluja.

Tamperelainen psykiatri Hannu Pekkarinen toteutti unelmansa, viiden vuoden keräyksen tuloksena syntyi 1950- ja 60-luvun peltileluja esittelevä näyttely ja jatkoakin on seurannut. Kaikki alkoi kahdesta peltiautosta, jotka hän hankki 90-luvun alussa.

Pekkarinen on rajannut keräilynsä poikien 50- ja 60-luvun peltileluihin. Pekkarisen omat suosikit ovat autot ja erilaiset avaruuslelut kuten robotit.

Peltilelujen kulta-aika oli ennen toista maailmansotaa. Etenkin Saksassa peltileluista kehitettiin oma taiteenlajinsa. Peltilelujen valmistus hiipui lopulta mm. turvallisuusmääräysten vuoksi ja tilalle tulivat muoviset lelut.

Kysyntä hyvin säilyneistä peltileluista on kova. Lasten käsissä lelut ovat usein kuluneet ja menneet rikki. Osa lapsista piti onneksi leluistaan hyvää huolta ja nämä aarteet koristavatkin nyt monen keräilijän hyllyjä.


Lelujen alkupeäispakkaukset ovat vieläkin harvinaisempia löytöjä. "Keräilijän unelma olisi löytää vanhan lelukaupan varasto, mutta se taitaa jäädä vain haaveeksi", Pekkarinen toteaa.

Lelujen hinnat ovat nousseet ja keräilijöitä on yhä enemmän. 90-luvulla saattoi vielä löytää peltiautoja kirpputoreilta muutamalla kympillä, nykyään hinnat liikkuvat usein sadoissa, jopa tuhansissa euroissa.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit