Hyppää pääsisältöön

Kaikkien aikojen suomalaiset rock-klassikot

Radio Suomessa syyskuussa 2010 käynnistynyt kaikkien aikojen kotimaisen rock-esityksen metsästys saatiin päätökseen loppiaisena 6.1.2011. Kultapallille kipusi Hurriganes-yhtyeen Get On vuodelta 1974.

Mitalisijoille kiilasivat myös Pelle Miljoona Oy:n Moottoritie on kuuma vuodelta 1980 ja Yö-yhtyeen Joutsenlaulu vuodelta 1984.

Kahdenkymmenen kärkikahinoissa perinteet olivat kunniassa. 1970-80-lukujen kuolematon rock-sato jylläsi listalla vahvasti. Suomirockin raskasta sarjaa on kärjessä runsaasti: Yö, Eppu Normaali, Popeda, Juice Leskinen ja Ismo Alanko kolmen eri kokoonpanon voimin.

Love Recordsin pioneerityötä edustavat voittoisan Hurriganesin lisäksi Rock’n’Roll Bandin I´m Gonna Roll sijalla 8 ja Rauli Badding Somerjoen Fiilaten ja höyläten sijalla 10.

Murheellisten laulujen rinnalla listalla soivat myös vahvemmin anglo-amerikkalaiseen perinteeseen nojaavat Hanoi Rocksin Tragedy ja Peer Güntin Backseat.

Varhaisin kärkeen yltänyt esitys on Kirkan vuonna 1967 levyttämä Hetki lyö ja tuorein Kotiteollisuuden Helvetistä itään vuodelta 2003. Vaihtoehtoisempaa suomalaisen rockin historiaa edustavat kulttiyhtyeet Kingston Wall ja Mana Mana.

Yle Teeman ja Radio Suomen Rock-Suomi-kokonaisuuteen kuuluva suomalaisen rock-klassikon metsästys poiki tuhansia ääniä ja kultasijaa lukuunottamatta kamppailu oli paikoin hyvinkin tiukkaa. Esimerkiksi sijoille 10. ja 4. yltäneiden levytysten välille kertyi ainoastaan 50 pisteen ero.

Elävässä arkistossa voit katsella ja kuunnella osaa kahdenkymmenen parhaan joukkoon päässeistä klassikoista.

TOP 20
1. Hurriganes: Get On
2. Pelle Miljoona Oy: Moottoritie on kuuma
3. Yö: Joutsenlaulu
4. Eppu Normaali: Murheellisten laulujen maa
5. Hanoi Rocks: Tragedy
6. Popeda: Kuuma kesä
7. Juice Leskinen Slam: Viidestoista yö
8. Rock'n'roll Band: I'm Gonna Roll
9. Kotiteollisuus: Helvetistä itään
10. Rauli Badding Somerjoki: Fiilaten ja höyläten
11. Kingston Wall: Shine On Me
12. Peer Günt: Backseat
13. Kirka: Hetki lyö
14. Dave Lindholm: Pieni ja hento ote
15. Hector: Lumi teki enkelin eteiseen
16. Mana Mana: Maria Magdalena
17. Sielun Veljet: Peltirumpu
18. Dingo: Autiotalo
19. Ismo Alanko: Kun Suomi putos puusta
20. Hassisen Kone: Rappiolla

Tietolaatikko

Suomirockin klassikkoja on pantu paremmuusjärjestykseen jo kolmen vuosikymmenen ajan. Äänensä ovat saaneet julki niin asiantuntijat kuin suuri rokkikansa. Soundi-lehti järjesti lukijaäänestyksen kaikkien aikojen parhaasta suomalaisesta rockbiisistä jo vuonna 1978. Kolmen kärjen muodostivat Eppu Normaalin "Poliisi pamputtaa taas", Rock´n´Roll Bandin "I´m gonna roll" ja Hurriganesin "Get On". Soundi uudisti kyselynsä kymmenen vuotta myöhemmin, jolloin lista näytti huomattavasti erilaiselta. "Get On" oli kuitenkin pitänyt pintansa ja kiilannut ykköseksi. Sen perässä seurasivat Hectorin "Lumi teki enkelin eteiseen" ja Eppujen "Murheellisten laulujen maa".
Musiikkitoimittajat valitsivat suosikkinsa Rumba-lehdessä vuonna 1998. Nytkin ykköseksi sijoittui "Get On". Kakkosena oli Tuomari Nurmion "Valo yössä" ja kolmosena Hassisen Koneen "Rappiolla". "Get on" ja "Valo yössä" olivat parhaiten sijoittuneet rockbiisit myös Radio Suomen vuonna 2000 järjestämässä Kaikkien aikojen kotimainen levytys -äänestyksessä. Kyselyyn vastasi n. 70 musiikin ammattilaista tai musiikkimedian edustajaa. Vuonna 2007 Helsingin Sanomien lukijat valitsivat rakkaimmat rokkinsa. Kolme eniten ääniä saanutta kappaletta olivat Pelle Miljoonan "Moottoritie on kuuma", "Get On" sekä CMX:n "Kultanaamio".
Erilaisissa äänestyksissä vuosien varrella parhaiten menestynyt suomirock-kappale on Hurriganesin "Get On". Seuraavina ovat "Lumi teki enkelin eteiseen", "Valo yössä", "Murheellisten laulujen maa" ja "Moottoritie on kuuma". Enemmän kuin kerran ovat kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneet myös Juice Leskisen "XV yö" ja "Syksyn sävel", Sielun Veljien "Rakkaudesta", Tuomari Nurmion "Punainen planeetta" ja Pekka Strengin "Sisältäni portin löysin".