Hyppää pääsisältöön

Esittelyssä elastiset nylonsukat

Vuonna 1960 valmistuneessa uutiskatsauksessa tutustutaan "Plastinen sukka" -näyttelyyn Yhdysvalloissa. Uutuus on ohuen ohut elastinen nylonsukka, joka kaunistaa säären kuin säären.

"Nykyajan nainen joutuu päivän mittaan mitä suurimmassa määrin rasittamaan jalkojaan, sen tähden ei ole suinkaan samantekevää millaisia sukkia nainen käyttää."

"Plastillinen reisipituinen" sukka pysyi ylhäällä sukkanauhojen avulla.

Nylonsukkia oli alettu valmistaa 1940-luvulla, mutta kun niihin vuonna 1960 keksittiin lisätä elastaania, oli naisille tarjolla aivan uudenlaista sukkien käyttömukavuutta. Uudet, parhaimmillaan saumattomat sukat mukautuivat jalkoihin ennennäkemättömän sulavasti.

Uudenlainen sukkakoostumus mahdollisti myös todellisen mullistuksen: sukkahousut. Minimuoti lyhenevine helmoineen kiritti sukkateollisuutta entisestään. Sukkahousut helpottivat suuresti myös lasten pukeutumisesta.

Sukkanauhapituudessa oli kuitenkin puolensa. Kehitys kehittyi, ja 1990-luvulla keksittiin stay up -sukat, jotka pysyivät yllä ilman sukkanauhoja. Niiden suosio osoittautui kuitenkin ohimeneväksi.

Vuonna 1960 valmistuneessa katsauksessa arvuutellaan naisten ammattia säärten perusteella, mutta se onkin vaikeaa. Uusien sukkien ansiosta kaikilla on yhtä kauniit ja huolitellut sääret.

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin 1930-1970-luvuilla pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Keskustele