Hyppää pääsisältöön

Robert Helenius, pohjoinen painajainen

Porvoolainen Robert Helenius voitti nyrkkeilyn raskaan sarjan EU-mestaruuden elokuussa 2010. Helenius puolusti titteliään voitokkaasti 27.11.2010 käydyssä ottelussa, jonka alla hän kävi Arto Nybergin haastateltavana.

Tietolaatikko

Robert Helenius otti 2.4.2011 tyrmäysvoiton nyrkkeilyn WBO- ja WBA-liittojen raskaansarjan Intercontinental-titteliottelussa Saksassa.

Robert Helenius (s. 1984) aloitti nyrkkeilyn vuonna 1998. Hän saavutti amatööriurallaan kolme Suomen mestaruutta vuosina 2003-2005 sekä EM-hopeaa vuonna 2006.

Vuonna 2006 Helenius siirtyi ammattilaiseksi. Vuoden 2010 loppuun mennessä hän on voittanut kaikki 14 otteluaan, niistä yhdeksän tyrmäyksellä.

Tammikuussa 2010 Helenius voitti WBO-liiton ex-maailmanmestarin Lamon Brewsterin teknisellä tyrmäyksellä. Elokuun 21:ntenä samana vuonna hän saavutti Euroopan nyrkkeilyliiton alaisen EU:n mestaruustittelin käyttämällä ranskalaisen Gregory Tonyn neljästi lattiassa.

Marraskuussa 2010 Helenius peittosi teknisellä tyrmäyksellä ensimmäisen haastajansa, ruotsalaisen Attila Levinin. Samalla hänet julistettiin WBO-liiton Inter-Continental-mestariksi.

Helenius vertaa nyrkkeilyä "gladiaattorimeininkiin". Voittaminen on niin hienoa, että siihen jää koukkuun, Helenius sanoo, tyrmätyksi tuleminen taas häpeällisintä ja karmeinta, mitä voi ajatella. Kun hänet 18-vuotiaana iskettiin kanveesiin, vei vuoden ennen kuin nyrkkeilijä osasi jälleen olla oma itsensä kehässä.

"Pohjolan painajaiseksi" kutsuttu Helenius on koulutukseltaan nuoriso-ohjaaja ja kertoo haastattelussa haaveilevansa omasta lastenkodista.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto